Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas u Mokrin kući, u mestu Mokrin, prvi sastanak sa Savetom za kreativne industrije, koji okuplja pojedince i organizacije sa bogatim iskustvom u kreativnim industrijama.

Kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi

Članovi Saveta pomoći će predsednici Vlade da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj.

Pojedinačni članovi Saveta su: Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković.

U savetu premijerke su takođe i vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u našoj zemlji: Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i Mokrin kuća.

Premijerka Brnabić je naglasila da su kreativne industrije naša šansa za brži privredni rast i razvoj društva i ekonomije, i posebno istakla značaj kreativnih industrija za izgradnju nove slike Srbije „kao zemlje kreativnosti i inovativnosti i kao dobrog mesta za život i rad stručnjaka iz Srbije i celog sveta“.

Cilj uspostavljanja Saveta za kreativne industrije jeste omogućavanje još bržeg razvoja tog sektora, koji već doprinosi domaćoj privredi više nego pojedini tradicionalni sektori.

U tom smislu, Savet će imati aktivnu ulogu u razmatranju predloga javnih politika vezanih za razvoj kreativnih industrija u Srbiji i pomagaće u određivanju prioritetnih ciljeva i aktivnosti u tom domenu.

Jedna od ključnih aktivnosti Saveta biće najpre identifikacija ključnih finansijskih i pravnih prepreka za dalji rast ovog sektora, ali i predlaganje konkretnih rešenja u odnosu na potrebe domaće industrije i uspešnu svetsku praksu.

Kao telo sačinjeno od pojedinaca i organizacija iz različitih oblasti kreativnih industrija, Savet će imati ulogu da podstiče međusektorski dijalog i saradnju unutar kreativnih industrija, ali i njihovu vezu sa drugim granama privrede.

Najzad, Savet će imati ključnu ulogu i u oblasti promovisanja inovativnosti i kreativnosti kao novih elemenata „meke moći“ u izgradnji novog imidža Srbije.

Podsećamo na to da, prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25 do 44 godine, a veliki broj čine žene.

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP-a, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz prosečni godišnji rast od 6,4 odsto u poslednje tri godine.