Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da se paralelno rade zakoni o inovacionoj delatnosti i finansiranju visokog obrazovanja, koji su srodni i povezani.

Konkurs za 1.000 mladih istraživača

Šarčević je na konferenciji za novinare, povodom konkursa za mlade istraživače i izrade novog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, ukazao na to da sa postojećim zakonskim regulativama nije moguće raditi reformu sistema, promenu modela finansiranja, prelazak na kombinovano finansiranje, kao i obezbediti veću relevantnost projektnih poziva.

On je naglasio da će biti raspisan konkurs za 1.000 mladih istraživača, studenta doktorskih studija, što je prvi put, nakon sedam godina, da se velika grupa mladih istraživača uključuje u sistem.

Istovremeno ćemo, kako je istakao, ponuditi do 50 mesta za istraživače koji su doktorirali u inostranstvu, a žele da se vrate u našu državu i naučnu zajednicu.

Šarčević je objasnio da će u saradnji sa matičnim odborima biti urađena evaluacija postojećih projekata, kako bi se isključili najlošiji, a umesto njih biće uključeni mladi istraživači, i to u tekući projektni ciklus, koji će biti produžen godinu dana.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović istakao je da će početkom godine biti urađena i rekategorizacija istraživača, uz pomoć registra koji je u završnoj fazi izrade.

Registar istraživača je izuzetno važan rezultat, s obzirom na to da više od 20 godina traju bezuspešni pokušaji da se taj posao uradi, ukazao je Popović.

Prema njegovim rečima, uvođenje kombinovanog institucionalno-projektnog finansiranja, što se potpuno uklapa u već usvojenu Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Akcioni plan Vlade Republike Srbije, kao i uvođenje Fonda za nauku, čije bi formiranje omogućilo kvalitetnije finansiranje istraživanja, jesu neki od osnovnih razloga za donošenje zakona.

Važeći zakon donet je 2005. godine, a stanje i okolnosti su se od tada znatno izmenile. Imamo i novu Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine - Istraživanja za inovacije, zaključio je Popović.

Povećanjem budžeta za više od 15 odsto Ministarstvo je uspelo da kroz tekuću budžetsku rezervu reši i pitanje nedostajućih direktnih materijalnih troškova istraživanja za 2017. godinu (i DMT1 i DMT2). Sva sredstva su uplaćena naučnoistraživačkim organizacijama.