Delegacija Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Privredne komore Srbije posetila je danas kompanije „Milotex“ u Šimanovcima i „Metalfer Steel Mill“ u Sremskoj Mitrovici, u okviru akcije obilaska privrednih subjekata širom Srbije, sa ciljem uspostavljanje dijaloga sa privrednicima i promocije programa podrške koji mogu da koriste.

Kompanije u Sremu planiraju nove investicije i zapošljavanja

U saopštenju Ministarstva privrede navodi se da su kompanije iz Srema, uprkos pandemiji koronavirusa, uspele da održe poslovanje, ali i da zaposle nove radnike i investiraju u proširenje proizvodnih kapaciteta, pri čemu u ovoj godini planiraju dodatna zapošljavanja i investicije.

Ministarka Anđelka Atanasković je tokom posete fabrici „Milotex“, koja proizvodi obuću za renomirane svetske proizvođače, vojsku i alpiniste, istakla da je ta firma dobila podsticaje Ministarstva privrede i da je njeno poslovanje dobro.

Ona je navela podatak da „Milotex“ zapošljava približno 180 radnika, a planira da poveća taj broj na 250, ocenivši da su takve firme pokazatelj da u našoj zemlji može lepo da se radi i zaradi.

Atanasković je rekla da je cilj tog ministarstva da obiđe kompanije koje su koristile podsticajna sredstva države, pri čemu je uputila poziv privrednicima da apliciraju za neki od programa Ministarstva privrede, koje će im pomoći u poslovanju.

Direktor fabrike Miloš Bjelanović rekao je da je, bez obzira na pandemiju, ta firma uspela da održi proizvodnju i da su u planu nova zapošljavanja, otvaranje nove linije za montažu obuće i proširivanje proizvodnih kapaciteta.

Predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić naglasio je da je zona u Šimanovcima sinonim za grinfild investicije u Sremu, navodeći podatak da na evidenciji nezaposlenih ima samo 680 građana te opštine.

Ministarka je prilikom obilaska „Metalfer Steel Mill“, jedine kompanije u Srbiji koja pravi rebrasti betonski čelik u šipkama i koturu i toplo valjanu žicu, izrazila zadovoljstvo jer je ta firma nosilac znaka Čuvarkuće.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Dragana Milovanović istakla je da je ta opština u poslednjih deset godina doživela procvat, i podsetila na to da su u 2019. godini otvorena 53 nova preduzeća, a da je plan da se rad tih fabrika uskladi sa dualnim obrazovanjem.

Vlasnik kompanije “Metalfer Steel Mill” Branko Zečević ukazao je na to da ta kompanija trenutno zapošljava 580 radnika, a da se planiraju nove investicije.

Kompanija proizvodi 500.000 tona gotovih proizvoda godišnje, a s obzirom na to da se proizvodnja zasniva na otpadnom čeliku kao sirovini, ujedno je i jedan od najvećih reciklera u Srbiji, podvukao je on.