Kompanija "Mint automotiv Jurop" planira da otvari novi proizvodni pogon iz sektora automobilske industrije u Loznici, koji će zaposliti 1.000 novih radnika. Predsednik Vučić sastao se sa predstavnicima te kineske kompanije.

Kinezi u Loznici planiraju novi pogon, još 1.000 radnih mesta

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je u ime Vlade Srbije okvirni sporazum kojim se predviđa otvranje novog pogona te kompanije u Loznici.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, kompanija "Mint" se tim sporazumom opredelila da u novi pogon u Loznici, gde će proizvoditi aluminijumske krovne nosače, obloge za vozila, aluminijumske okvire za vrata i akumulatore, uloži 100 miliona evra i zaposli 1.000 radnika.

Investicija će biti realizovana u više faza.

"Mint automotiv Jurop", kao i "Čirplan Limited" deo su "Mint grupacije" sa sedištem u Kini i jedan je od vodećih svetskih dobavljača u projektovanju, proizvodnji i prodaji strukturnih delova, obloga i dekorativnih delova putničkih vozila.

"Mint grupacija" ima proizvodnju na više od 30 lokacija u Kini, zatim na Tajlandu i u Meksiku.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se prethodno sa predstavnicima kineske kompanije "Mint", koja planira da otvori fabriku iz oblasti automobliske industrije u Loznici.

"Rekao sam da će imati najbolje uslove u Srbiji. Hoćemo da otvorimo radna mesta, da vratimo život u Zapadnu Srbiju", rekao je Vučić.

Predstavnici kompanije obavestili su predsednika Vučića i o njihovom planu da godišnje pošalju 300 dece iz Loznice na školovanje i usavršavanje u Kinu.

Ova kompanija je jedan od svetskih lidera u oblasti dizajna, proizvodnje i prodaje kako strukturnih, tako i dekorativnih delova za automobile.

Kompanija svojim proizvodima snabdeva glavne proizvođače automobila koji imaju više od 80 odsto udela na globalnom tržištu. Izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistočnu Aziju.