Kompanija „Zijin” počeće tehničku obnovu i proširenje „Velikog Krivelja” i „Jame”, tehničku rekonstrukciju i proširenje Topionice i ponovo pokrenuti proizvodnju u rudniku „Novo Cerovo”, najavio je generalni direktor „Serbia Zijin Bor Copper” Long Ji.

Kinezi otvaraju rudnik „Novo Cerovo”


Ji je u novogodišnjoj čestitki građanima Bora i Majdanpeka na sajtu kompanije naveo da će „Zijin” uz, kako piše, snažnu podršku Vlade Srbije završiti tehničku rekonstrukciju i proširenje rudnika u Majdanpeku.

Ji kaže da će ova godina za tu kompaniju biti godina izgradnje, a da je protekla bila, kako je rekao, puna izazova.


„U poređenju sa 2018. godinom, povećali smo proizvodnju katodnog bakra 24 odsto, prihode za 45 odsto, operativni profit 300 procenata”, navodi Ji.


Kaže da je ta kompanija stvorila uslove za zapošljavanje lokalnog stanovništva, a da je broj zaposlenih u 2019. povećan pet odsto u odnosu na kraj 2018.


„Prosečne zarade radnika povećane su 22 odsto i sada iznose 55 procenata više od prosečnog nacionalnog dohotka na nivou Srbije”, dodao je Ji.


Govoreći o bezbednosti i uslovima na radu, kaže da su oni značajno poboljšani i da su povrede smanjene 43 odsto u odnosu na 2018. godinu, prenosi Tanjug.


Nova zelena površina proširena je, kaže, na 110.000 kvadratnih metara.


U 2020. godini Kompanija će nastaviti da radi na unapređenju proizvodnje i poslovanja, a dodatno će, kaže, smanjiti troškove i povećati produktivnost.