Ianfeng Automotive Interiors (Yanfeng Automotive Interiors - YFAI), svetski lider u oblasti automobilskih enterijera počeo je sa izgradnjom svoje prve fabrike u Srbiji.

Kineski YFAI počeo sa gradnjom fabrike u Kragujevcu


Počeli su građevinski radovi na novoj proizvodnoj lokaciji u Kragujevcu, a početak proizvodnje planiran je krajem 2019. godine, saopštila je kineska kompanija.


"Novom fabrikom u Srbiji, proširujemo naše proizvodne kapacitete na tržištima Istočne Evrope i reagujemo na sve veće prisustvo naših kupaca u regionu", rekao je Toni Elenbas, potpredsednik i generalni direktor te kompanije za Evropu i Južnu Afriku.


Kompanija će, kako se navodi na sajtu Grada Kragujevca, u novom proizvodnom prostoru u tom gradu na 18.500 kvadratnih metara proizvoditi automobilske komponente za unutrašnjost automobila.


Za početak, biće otvoreno 200 novih radnih mesta.


S obzirom na to, da je postrojenje projektovano za 800 zaposlenih, broj radnika će se postepeno povećavati iz godine u godinu, a u pitanju je prva fabrika te kompanije u Srbiji.


Kako se navodi u saopštenju Grada, dobra infrastruktura i dostupnost kvalifikovanih radnika u Kragujevcu i okolini, bili su ključni za izbor ove lokacije.


Ostali faktori koji su uticali na izbor lokacije uključuju centralni položaj Kragujevca u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi i blizinu ostalih fabrika Yanfeng Automotive Interiors u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.


Inače, IFAI je svetski lider u proizvodnji automobilskog enterijera, sa sedištem u Šangaju.


Kompanija ima oko 110 proizvodnih pogona i tehničkih centara u 20 zemalja i više od 32.000 zaposlenih širom sveta, koji dizajniraju, razvijaju i proizvode unutrašnje komponente za sve proizvodače automobila.


Ima godišnji promet od oko 8,8 milijardi dolara i jedan je od 50 najvećih dobavljača u automobilskoj industriji na svetu i zapošljava 33.000 ljudi.


Osnovan je 2015. godine kao zajedničko preduzeće između "Yanfenga" - jednog od najvećih automobilskih dobavljača u Kini i "Adienta" - svetskog lidera u proizvodnji automobilskih sedišta.


Danas je to velika globalna mreža koja se proteže od SAD- a, Evrope i Južne Afrike, do Azije i Pacifika.