Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas, povodom zapošljavanja 95 novih mašinovođa u kompaniji “Srbija kargo”, da će država nastaviti da ulaže u razvoj železnice.

Još 95 mladih mašinovođa dobilo posao na železnici

U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je Mihajlović na svečanosti, održanoj tim povodom u zgradi "Železnica Srbije", istakla da od mladih mašinovođa očekuje da budu profesionalci, koji će na najbolji način predstavljati svoju kompaniju i zemlju.

Ona je ukazala na to da je, nakon prijema 95 novozaposlenih mašinovođa i 86 prethodne godine, prosečna starost mašinovođa u “Srbija kargu” 30 godina.

Sa vama železnica ima budućnost, a država će stvoriti uslove da se ona i dalje razvija. U proces reformisanja železnice ulazilo se na svakih nekoliko godina, i tako prethodnih 30 godina. Ali, danas prvi put imamo prave reforme i njihov rezultat vidimo sada, a njega ne bi bilo bez podrške radnika i sindikata „Železnica“, istakla je Mihajlović.

Ona je navela podatak da je vrednost projekata u srpskoj železnici približno četiri milijarde evra i da su u prethodnom periodu nabavljeni najsavremeniji vozovi.

Jelena Žebeljanović, jedna od 95 novozaposlenih mašinovođa, rekla je da je odrasla u porodici železničara i da posao u kompaniji “Srbija kargo” za nju predstavlja ostvarenje sna, jer će nastaviti porodičnu tradiciju.

Biti mašinovođa je plemenit poziv, biti železničar znači imati prošlost i budućnost. Nastojaću da, zajedno sa svojim kolegama, posao obavljam časno i pouzdano, kako bismo bili primer i drugima, poručila je Žebeljanović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora kompanije “Srbija kargo” Dušan Garibović rekao je da nove mašinovođe počinju sa radom u izazovnim vremenima i da je obaveza železničara da poštuju svaki kilometar izgrađene pruge.

Dolazite u firmu koja se bori da na tržištu ostvari prihod. Od našeg rada i rezultata zavisi koliko ćemo obnoviti vagona i lokomotiva, a neki od vas od sledeće godine upravljaće najsavremenijim lokomotivama u regionu, rekao je Garibović.