Karin Komerc i ogranak Ruskih železnica u Srbiji izabrani su za strateške partnere Vlade Srbije za rekonstrukciju železničke pruge od Subotice do granice sa Mađarskom u pravcu Segedina.

Izabrani partneri za obnovu pruge od Subotice do granice sa Mađarskom

Ova dva preduzeća jedini su podneli zajedničku ponudu na javni poziv Vlade Srbije, vrednu 12,3 milijardi dinara.

Rok za završetak ovog posla biće četrnaest meseci, a rebalansom je u ovogodišnjem budžetu za ovaj posao obezbeđeno 2,4 milijarde dinara.

Ponuđač je uslovljen da će u radovima koristiti najmanje polovinu domaćeg materijala, angažovati domaću radnu snagu i podizvođače.

Ono što sledi jesu pregovori Vlade Srbije i izabranog izvođača oko zaključenja ugovora.

Pruga Subotica – Segedin je jednokolosečna, neelektrificirana, regionalna pruga, koja povezuje gradove na severu Srbije i na jugu Mađarske. Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada izuzetno značajne železničke magistrale Baja – Subotica – Segedin.

Dužina pruge na teritoriji Srbije od Subotice, preko Horgoša do granice sa Mađarskom je 26,6 kilometara, dok je dužina ove pruge na mađarskoj teritoriji 12,6 kilometra.

"Izgradnjom pruge Subotica – Horgoš – granica sa Mađarskom na regionalnom nivou biće uspostavljena nova međuregionalna veza Južnog podunavlja, regiona Velike južne ravnice u Mađarskoj i Vojvodine u Srbiji ka Zapadnoj regiji Rumunije. Pruga će povezati glavne logističke celine regiona, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i planirane logističke centre u Vojvodini. Druga prednost biće unapređenje konkurencije ekološki povoljnijeg železničkog prevoza u odnosu na drumski transport", oceninjeno je u saopštenju "Infrastrukture Železnice Srbije" prilikom raspisivanja ovog poziva.