Privrednici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji već ulažu u srpsku privredu žele da prošire investicije u Srbiji, a posebno su zainteresovani za banjski i zdarvstveni turizam, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, uoči Investicione konferencije koja se održava na Paviljonu Srbije u okviru Svetske izložbe „Ekspo 2020 Dubai“.

Investitori iz UAE zainteresovani za ulaganje u sprske banje

„Sjajan je osećaj biti na prvoj od pet investicionih konferencija koje realizuje Vlada Srbije, Razvojna agencija Srbije uz podršku Privredne komore Srbije, ovde na našem paviljonu. Ono o čemu danas govorimo su važni investicioni projekti kojih u Srbiji ima dosta. Imao sam sastanak sa delegacijom privrednika iz Emirata koji već ulažu u industriju Srbije, žele da prošire investicije posebno u banjski turizam i bolnice, a došli su na konferenciju da čuju gde još mogu da investiraju“, naglasio je predsednik PKS.


„Posebno sam ponosan što je više od 150 privrednika iz 77 kompanija iz Srbije doputovalo u Dubai i, u okviru treće tematske nedelje posvećene urbanom, ruralnom razvoju, imaće veliki broj sastanaka sa poslovnim partnerima. Nadam se da će se za nekih sedam do 10 dana, vratiti se sa dobrim ugovorima“, dodao je Čadež.


Kako je istakuto na prvoj investicionoj konferenciji „Invest in Serbia: Real Estate“, Srbija je atraktivna destinacija za investiranje, a sektor real estate nudi brojne mogućnosti za dalja ulaganja i razvoj, što je šansa za ulagače, ne samo iz UAE regiona, već iz celog sveta. Cilj je da privlačenjem novih investitora Srbija nastavi investicioni ciklus, sa pre svega visokotehnološkim i naprednim investicionim projektima, koji donose brži rast BDP-a i dalji razvoj naše ekonomije.


Veliki broj kompanija i potencijalnih investitora prisustvao je investicionoj konferenciji na kojoj su prezentovani aspekti i prilike za ulaganja u izgradnju komercijalnih real estate projekata, industrijskih i ritejl parkova u našoj zemlji.


Pored toga što su poslovnoj publici prezentovane prilike i trendovi u sektoru, održani su i brojni sastanci sa predstavnicima kompanija zainteresovanim za ulaganja. Ideja konferencije i želja organizatora investicionog događaja je da se u toku tematske nedelje Ekspo-a „Urbani i ruralni razvoj“ privuku projekti koji će obogatiti Srbiju nečim sasvim modernim i u koraku sa svetkim trendovima u oblasti gradnje i real estata.


Konferenciju je zvanično otvorila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Republike Srbije za Ekspo, Tatjana Matić koja je istakla da veruje da će ova prva investiciona konferencija rezultirati novim ulaganjima u Srbiju u pomenutom sektoru i ugovaranjem mnogih poslova i saradnji. 


Sektor građevinarstva prezentovao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je naglasio da je Ekspo fenomenalna prilika da sve što sa uspehom radimo i gradimo u našem delu sveta prenesemo dalje, i da kroz zajedničke investicije, budemo kao zemlja još uspešniji.


U Dubaiju u okviru Svetske izložbe trenutno boravi najbrojnija delegacija privrednika Srbije - 158 predstavnika 77 firmi iz sektora građevine i pratećih industrija koji će do 5. novembra potencijalnim investitorima i partnerima predstaviti potencijal srpskog neimarstva i pratećih delatnosti.