Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je juče investicioni Fond za podršku preduzećima ENEF vredan 70 miliona evra, koji je osnovan sredstvima EBRD, Evropske unije, Kase depositi i Nemačke razvojne banke.

EBRD predstavila fond za podršku preduzećima


Kako je rečeno na predstavljanju, Fond ENEF će kompanijama na zapadnom Balkanu omogućiti pristup različitim finansijskim instrumentima, sa ciljem da podrži njihov razvoj i širenje poslovanja.


Istaknuto je i da je cilj fonda da identifikuje lokalne i regionalne lidere na tržištu sa dobrim izgledima za rast i da im obezbedi finansijska sredstva neophodna za unapređivanje poslovanja.


Regionalni direktor EBRD za zapadni Balkan Mateo Kolanđeli kazao je da je EBRD fokusirana na zapadni Balkan i da to dokazuje različitim inicijativama finansiranja, među kojima su i ona u tehnološke parkove.


On je naglasio da se radi i pojedinačno sa startapovima u regionu kako bi im se pružila mogućnost da se i oni dalje razvijaju, a fokus se stavlja i na inovacije. „Veoma je važan i pristup znanju, međunarodnom, ali i konsultantske podrške koje finansira EU. Mi želimo da pomognemo kompanijama da dođu do jeftinih sredstava da investiraju”, rekao je Kolanđeli.


On je istakao da je EBRD investicioni menadžer koji vodi Fond ENEF i da će kroz, kako kaže, svoje kancelarije na zapadnom Balkanu pokušati da kreira mogućnosti da se poveže sa kompanijama u koje će investirati.