Odbornici Skupštine Vranja usvojili su danas Odluku o prihodima Vranja i opštine Vranjska Banja u 2022. godini, kao i programe poslovanja javnih preduzeća, gradskih obrazovnih i kulturnih, sportskih i turističkih ustanova.

Doneta odluka o gradnji solarne elektrane kod Vranja


Usvojena je i odluka o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva, koji se odnosi na izgradnju solarne elektrane, korišćenje obnovljivih izvora energije i upotrebu energetski efikasnih tehnologija sa elementima koncesije.


Kako je navedeno na gradskom sajtu, gradonačelnik Slobodan Milenković je istakao da je potencijalni investitor zainteresovan za izgradnju solarne elektrane snage 18 MW u industrijskoj zoni Bunuševac.


„Ustupanjem na korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, koje nije pogodno za drugi vid izgradnje, grad dugoročno obezbeđuje prihod u vidu koncesione naknade. Od velikog je značaja što će se za potrebe izgradnje i rada ovog objekta otvoriti nova radna mesta”, rekao je Milenković, prenosi Tanjug.


Dodao je da će se realizacijom ovog projekta uskladiti propisi Vranja sa propisima Evropske unije koji promovišu zelenu energiju i da će Vranje biti prepoznatljivo na zelenoj karti EU.


Prema njegovim rečima, na ovaj način će se smanjiti upotreba fosilnih goriva i povećati korišćenje obnovljivih izvora energije, što će doprineti zaštiti životne sredine.