Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je Izrael ostvario izvanredan uspeh na polju inovacija i novih tehnologija i da će Vlada Srbije težiti tome da taj uspešan model primeni u Srbiji.

Bliska saradnja nauke i privrede ključna za razvoj Srbije

Popović je, tokom sastanka sa ambasadorom Izraela u Srbiji Alonom Fišer-Kam, istakao da je bliska saradnja nauke i privrede i podrška obrazovanim mladim ljudima da pokrenu sopstveni biznis učinila Izrael jednim od svetskih lidera u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

On je poručio da naša zemlja želi da iskoristi izraelska iskustva i znanja kako bismo unapredili ekosistem za razvoj startapova i inovativnog preduzetništva u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će raditi na stvaranju takvog ambijenta koji će mladim i obrazovanim ljudima u zemlji omogućiti da svoja znanja iz oblasti informacionih tehnologija na konkretan način primene u elektrotehnici, mašinogradnji, robotici, poljoprivredi, kao i drugim sektorima industrije.

To vidimo kao veliku šansu za ekonomski rast i zapošljavanje mladih u Srbiji, zaključio je ministar.

Fišer-Kam je izrazila zadovoljstvo zbog toga što nova Vlada Srbije ima ministra bez portfelja koji je zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, s obzirom na to da upravo ovu oblast vidi kao jednu od ključnih za razvoj Srbije i unapređenje saradnje dveju zemalja.

Ona je ocenila da je izraelski model dobar za Srbiju jer je nastao 90-ih godina prošlog veka, kada ta zemlja nije bila razvijena država.

Od početka smo imali jasnu strategiju koje smo se držali i vrlo brzo smo stvorili ekosistem koji na najbolji način objedinjuje znanje univerziteta, državnog sektora, vojske i privatnog sektora. Bilo bi dobro da to uradi i Srbija, istakla je ona.

Fišer-Kam je ukazala i na to da Srbija i Izrael mogu zajedno da rade na privlačenju investicija i finansiranju projekata u oblasti inovacija kroz različite fondove.