Kako se ponašati tokom intervjua?

Intervju, odnosno procena Vas, Vaše sposobnosti i Vaše ličnosti počinje onog trenutka kada zakoračite u prostorije kompanije u koju ste ušli. Prvenstveno, morate stići na vreme odnosno nekoliko minuta ranije. Time ćete pokazati ozbiljnost, profesionalnost i poštovanje tuđeg vremena, ali možete i kupiti nekoliko minuta ukoliko morate do toaleta, da popijete vodu ili pak uradite jednominutne vežbe disanja usled treme i uzbuđenja.

Prvi utisak koji ostavljate je jako bitan. Rukujte se čvrsto sa osobom koja će Vas intervjuisati, uspostavite kontakt očima, budite vedri i nasmejani, kulturni i profesionalni. Nakon ulaska u prostoriju u kojoj će se održati intervju pričekajte da Vam sagovornik ponudi mesto na koje možete da sednete. Sedite uspravno, bez preterane zavaljenosti ili naklonjenosti sagovorniku. Ruke držite opušteno ispred sebe, na naslonu stolice ili na krilu.

Trudite se da tokom intervjua pažljivo slušate sagovornika, kako biste na postavljena pitanja dali precizne odgovore. Izbegnite preopširno objašnjavanje, već kratkim i sažetim odgovorima održite pažnju svog sagovornika. Ukoliko primetite da Vas sagovornik ne sluša, to je znak da morate da mu skrenete pažnju na neki način (promenite tonalitet, brzinu govora i slično). Uvek odgovarajte u pozitivnom tonu.

U toku razgovora gledajte sagovornika pravo u oči. Veliki broj ljudi nije u stanju da održi stalni kontakt očima sa svojim sagovornicima, jer im to stvara tremu. Najbolji način da ovo prevaziđete jeste da pre odlaska na intervju uvežbate ”gledanje u oči”, jer ćete na taj način pokazati Vašem sagovorniku da govorite istinu i da niste osoba koja se lako može zbuniti. Nikada ne prekidajte ispitivača dok Vam postavlja pitanje ili daje odgovor na Vaše pitanje. Izbegavajte govor tela koji će odavati Vašu nervozu npr. lupkanje nogom, konstantno popravljanje kose, pucketanje prstima, dodirivanje lica, lupkanje prstima o sto itd.

Što se tiče komunikacije, budite pažljivi šta ćete reći i kako ćete odgovarati na pitanja. Ne budite vulgarni, ne koristite ulični sleng, žargon ili slično, ne budite ironični, umišljeni itd. Procenite osobu prekoputa Vas, ukoliko možete da se našalite slobodno to uradite, ali u pravom trenutku i sa merom. Pri odgovaranju, potrudite se da ne odgovarate samo sa da ili ne, već sažeto ali i argumentovano. Budite iskreni i postavljajte pitanja kada dođe vreme za to. Ukoliko Vam se postavi pitanje na koje ne znate odgovor nemojte paničiti već budite smireni. Pitajte da Vam dodatno pojasne na šta su konkretno mislili (tako ćete kupiti još malo vremena). Dobrom i detaljnom pripremom smanjujete šanse da se ovakva situacija dogodi.

Budite pre svega pozitivni, vedri i profesionalni. Naoružajte se entuzijazmom i detaljnom pripremom.

Vrući poslovi- - - - - - - -   Partneri   - - - - - - - -
www.online.it-konekt.com
www.aiesec.org.rs/o-aiesec-u/kancelarije/kragujevac
www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/svi-poslovi
www.karijera.bos.rs
www.kancelarijazamlade.rs
www.portalmladi.com
www.poslovi.ba
www.razvojkarijere.uns.ac.rs