Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je prvi dan Karavana „Duh mladosti" održan juče u Aviv Parku u Zrenjaninu i tom prilikom ukazano je na značaj dualnog obrazovanja za zapošljavanje i razvoj privrede.

Značaj dualnog obrazovanja za zapošljavanje i razvoj privrede

Karavan je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, rekavši da je za ulaganje u taj grad u poslednje vreme zainteresovan veliki broj investitora.

Potrebe za stručnim kadrom su se podigle na viši nivo i neophodno je da imamo dobru organizaciju i koordinaciju sa našim investitorima, u smislu obrazovnih profila, koji su neophodni za razvoj kompanija, rekao je Salapura.

U ime Ministarstva prosvete posetiocima se obratila savetnik ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić i istakla važnost dualnog i preduzetničkog obrazovanja za smanjenje nezaposlenosti mladih ljudi i razvoj privrede.

Obrazovanje je kvalitet, ali znanje je moćan resurs. Verujem da će ovaj karavan doneti novu snagu i energiju obrazovanja koja se zove dualno i preduzetničko obrazovanje u Srbiji, rekla je Grujić.

Tokom karavana organizovano je interaktivno predavanje i panel diskusija na temu dualnog obrazovanja i preduzetništva.

U otvorenoj diskusiji učestvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici srednjih škola iz Zrenjanina koje su već uspostavile saradnju sa privredom i počele sa primenom dualnog obrazovanja.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Snežana Klašnja pozvala je mlade da uzmu stvari u svoje ruke i budu oni koji će graditi zemlju.

Primena dualnog obrazovanja znači da će mladi imati bolje uslove za zapošljavanje i da će njihova znanja biti praktična i brže primenljiva, povezana sa zahtevima tržišta rada, navela je Klašnja.

U ime omladinske organizacije „Spirit of Youth" regionalni direktor Nenad Teofanov, zahvalio se pokrovitelju projekta, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta, kao i svim prijateljima i partnerima na pruženoj podršci i zajedničkom radu u promovisanju dualnog obrazovanja i preduzetništva kroz karavan.

Partner Ministarstva prosvete u promociji finansijske pismenosti, kompanija “Univereksport” organizovala je kreativni i edukativni kutak sa finansijskim zadacima za posetice karavana, učenike od petog do osmog razreda osnovne škole.

Posetioci su, takođe imali priliku i da se oprobaju u akciji „Zgib zona" koju Radio S sprovodi zajedno sa organizacijom „Spirit of Youth", a čiji je promoter rvač Davor Štefanek, ističe se u saopštenju.