Istraživanje objavljeno u časopisu European Sociological Review pokazalo je kako "značajan rodni jaz u platama" postoji i kada su žene na vodećim položajima u kompanijama.

Žene zarađuju manje od muškaraca: Nemaju veću korist ni ako im je šef žena

U studiji se navodi da žene iz analiziranog uzorka u proseku zarađuju sedam odsto manje od svojih muških kolega, nezavisno od pola šefa ili brojnosti žena na vodećim upravljačkim pozicijama u kompaniji.

Uzorak se sastoji od podataka iz devet evropskih zemalja pa su korišćeni podaci o šefovima i zaposlenima iz širokog spektra sektora uključujući proizvodnju, zdravstvo, visoko obrazovanje, transport, finansijske službe i telekomunikacije.

"Postoje vrlo dobri razlozi da verujemo kako bi žene mogle imati koristi od toga da imaju šefice, ali smo iznenađeni saznanjem da to nije slučaj", rekla je glavni istraživač Margriet van Hek.

"Verujem da je sledeći korak dublje istražiti mehanizme zbog kojih se to događa", dodaje.

Istraživači navode kako je jedan od razloga za takve rezultate činjenica da žene na upravljačkim položajima još uvek nemaju stvarnu moć jer često "zapnu" na nižim položajima umesto da napreduju prema višim.