Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da žene u Srbiji, kao i u Evropskoj uniji, zarađuju manje nego muškarci, i poručila da to mora da se promeni.

Žene u Srbiji zarađuju približno 16 odsto manje od muškaraca

U danu kada EU obeležava Dan jednakih zarada, jer od danas pa do kraja godine Evropljanke rade za džabe, ne mogu a da ne skrenem pažnju na sličan položaj naših žena. Nažalost, ne razlikujemo se od evropskog proseka, s obzirom na to da i žene u Srbiji zarađuju približno 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 koliki je evropski prosek. To moramo da promenimo, naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da su razlozi zbog kojih su žene manje plaćene višestruki i da je neophodno da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu.

Potpredsednica Vlade je navela da žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim, poput IT-a, znatno manje.

Prema njenim rečima, žene su te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odsustvo zarad brige o deci.

Kao što treba da ih ohrabrimo da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, isto tako treba da promovišemo ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece, ocenila Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je navela i da žene dvostruko više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu provedu 40 dana godišnje.

Ona je naglasila da u odnosu na muškarce, koji na kućne poslove sedmično potroše deset sati, žene nakon radnog vremena na poslu, provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze.

Uz platni jaz koji postoji, žene bi morale da rade 40 dana duže da bi dostigle zaradu koju imaju muškarci, zaključila je potpredsednica Vlade.