Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišli su danas radove na deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, na najdužem tunelu "Laz".

Završetak deonice Preljina–Požega početkom 2022. godine

Vučić je, nakon razgovora sa predstavnicima kineske kompanije "CCCC", najavio da će auto-put od Preljine do Požege biti završen najkasnije u januaru ili eventualno februaru naredne godine, kao i da će već u maju biti potpisan ugovor sa Kinezima za gradnju nastavka auto-puta od Preljine do Boljara, na granici sa Crnom Gorom.

Prema njegovim rečima, kada ceo auto-put bude završen, od Beograda do Crne Gore moći će da se stigne za samo dva časa i 15 minuta, što će biti naročito važno za građane Arilja, Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara i svih okolnih mesta, ali i za građane Crne Gore.

On je takođe potvrdio da će izgradnja auto-puta Niš–Merdare početi u avgustu i da je u toku tenderska procedura, uz napomenu da smo dobili povoljnu cenu i grant od 40,6 miliona evra na ukupnu cenu od 255 miliona evra za put između Niša i Beloljina.

Deonica od Preljine do Požege duga je 31 kilometar i najzahtevnija je na pravcu do Požege. Na njoj će biti izgrađena tri tunela – "Laz", "Munjino brdo" i "Trbušani", kao i 35 mostova.

Predstavnici kineske kompanije upoznali su predsednika Republike sa tim da postoji problem sa geologijom, odnosno terenom u izvođenju radova na drugom po redu tunelu "Munjino brdo".

Obilasku radova prisustvovali su i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.