Kineska kompanija „Janfeng” ostvarila je drugu veliku investiciju u Kragujevcu, gde posle fabrike za proizvodnju delova za automobilske enterijere pokreće i fabriku za proizvodnju automobilskih sedišta.

Završena druga „Janfengova” fabrika u Kragujevcu

U „Janfeng sitingu” biće zaposleno oko 500 radnika, koliko je angažovano i u pogonu „Janfeng enterijer” u kome je proizvodnja pokrenuta pre dve godine. Obe kineske fabrike gradila je holandska kompanija CTP, koja je postala jedan od najznačajnijih poslovnih partnera grada Kragujevca. Fabrika za proizvodnju automobilskih sedišta izgrađena je za svega sedam meseci, a svečano će biti otvorena za nekoliko sedmica.

„Janfeng” je jedan od najvećih proizvođača auto-delova za globalno tržište. Ova kineska kompanija ima 111 pogona u 120 zemalja, zapošljava više od 32.000 radnika, a svojim proizvodima snabdeva automobilske gigante kao što su „Mercedes” i BMV. Iza „Janfenga” stoji kineska država, a prvu fabriku ove kompanije u Kragujevcu svečano su, novembra 2019, pustili u rad predsednik Aleksandar Vučić i ambasadorka Čen Bo. Druga fabrika, koja je nedavno završena, biće otvorena petog maja. U oba „Janfengova” pogona u Kragujevcu biće zaposleno više od 1.000 radnika.

Kineske investicije u centralnom gradu Šumadije pokrenute su pre dve godine, u saradnji sa holandskim CTP-om koji je izgradio oba pogona za kompaniju „Janfeng”. CTP je u radnoj zoni „Feniks”, na ulazu u Kragujevac s Koridora 10, kupio dve parcele ukupne površine 11,1 hektar. Od prodaje građevinskog zemljišta grad je prihodovao oko 500 miliona dinara. CTP je velika logistička firma koja na namenski kupljenim parcelama formira industrijske parkove i gradi pogone za poslovne partnere. U izgradnju „Janfengovih” fabrika u Kragujevcu, CTP je uložio 37 miliona evra. Ukupna investicija je dvostruko veća, imajući u vidu sredstva koja je kineska kompanija dala za opremanje pogona robotizovanim mašinama.

Kineske fabrike „Janfeng enterijeri” i „Janfeng siting” posluju u okviru bescarinske zone „Šumadija” kojom upravlja istoimeno javno preduzeće koje je marta 2019. godine osnovala Uprava za slobodne zone Srbije pri Ministarstvu finansija. „Šumadija” raspolaže sa 16,1 hektar građevinskog zemljišta u okviru radne zone „Feniks”, s tim da poslovanje ovog javnog preduzeća nije teritorijalno ograničeno. Bescarinska zona „Šumadija”, koja je otvorena upravo zbog kineske kompanije „Janfeng”, druga je zona slobodne trgovine u Kragujevcu, a prva, koja se prostire na čak 176 hektara, formirana je za potrebe „Fijata” i njegovih kooperanata.