Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će za nekoliko meseci, u Dobanovcima, biti završena fabrika dečje hrane, investicija vredna 34 miliona evra, koju, zajedno sa ovdašnjim partnerima, realizuje ruska kompanija „Farmalakt“ u vlasništvu srpskog privrednika Gorana Vukovića.

Završava se fabrika dečje hrane u Dobanovcima

Paralelno sa završetkom „Farmalaktovog“ proizvodnog pogona, danas otvorenog u Moskovskoj oblasti, praktično srpsko-ruske investicije u koju je uloženo 23 miliona evra, Vuković, koji godinama posluje u Rusiji, krenuo je u novi projekat – u Srbiji.

Strateški partner „Farmalakta“ za Zapadni Balkan na ovom projektu je domaća kompanija „Nelt Co“, koja će biti i distributer proizvoda fabrike u Dobanovcima, izjavio je Čadež, koji je prisustvovao otvaranju moskovskog pogona.

Ove investicije, po rečima Čadeža, još jedan su dokaz da poslovni ljudi iz Srbije itekako umeju da prepoznaju šanse i potrebe ne samo domaćeg već i inostranih tržišta, da su sposobni da vode uspešne poslove u svetu, izbore se sa konkurencijom, ulažu i izvan lokalnih granica i budu pouzdani partneri kompanijama i u Evropi i u Rusiji, i u Americi i u Kini.

Inače, u ruskoj fabrici biće zaposlen 181 radnik i proizvodiće dnevno 30 tona zamena za majčino mleko (bebi formule), koje su Rusija i zemlje Zajednice nezavisnih država do sada uvozile, kao i 15,4 tone dečjeg keksa i 7,93 tone dečjeg čaja na dan.

Dečja hrana proizvedena u Srbiji, po završetku proizvodnog pogona u Dobanovcima, napominje Čadež, biće plasirana na domaćem i regionalnom tržištu, a komplementaran program - suve žitne i tečne mlečne kašice i pirea prodavaće se u Rusiji, što je, kaže, posebno značajno za poboljšanje našeg izvoznog učinka na velikom ruskom tržištu.

Svečanom otvaranju fabrike u reonu Noginsk, koja je izgrađena uz podršku partnerske AKB „Absolut banke“ i opremljena najsavremenijom opremom evropskih proizvođača, prisustvovali su i Vorobiov Andrej Jurievič, guverner Moskovske oblasti, Denis Petrovič Butaev, zamenik predsednika vlade Moskve i ministar za investicije i inovacije obe oblasti, Slavenko Terzić, ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji, Nebojša Šaponjić i Ranko Sočanac, osnivači „Nelt Co“ i ruski partneri kompanije „Farmalakt“.