Japanski "Tojo tajers" odlučio je, posle tri godine pregovora i 29 sastanaka, da u Srbiji izgradi fabriku. Zašto je jedan od najvećih proizvođača guma u svetu izabrao baš Srbiju?

Zašto je

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da će gume proizvedene u Srbiji "Tojo tajers" izvoziti na tržište Evropske unije i Ruske Federacije.

U nadmetanju za privlačenje japanske investicije, Srbija je pobedila Poljsku. Presudni su bili objektivni faktori – Srbija ima dobru makroekonomsku stabilnost i dobre ocene agencija za kreditni rejting.

Odlična je i geografska lokacija, a tržište Srbije je najveće u regionu i po teritoriji i po populaciji.

"Imamo odličan sistem operativne podrške stranim investitorima, kroz aktivnosti Vlade Srbije, Razvojne agencije i Privredne komore", rekao je sagovornik RTS-a.

Objašnjava da vlada investitorima pruža i tehničke i finansijske podsticaje.

Iako Japanci u Srbiji računaju na niže cene rada, najavljeno je da će plate biti iznad srpskog proseka.

"U pitanju je kompanija koja primenjuje najsavremenije standarde. Biće im potrebni visokoobrazovani kadrovi, kao i kvalifikovani i visokokvalifikovani zanatski radnici", ističe Stanić.


Inđija spremna za investitora

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak ističe da je uz veliku podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, industrijska zona u tom gradu u potpunosti opremljena, da je kompletna infrastruktura spremna i da ništa ne nedostaje.

"Asfalt, gas, struja, kanalizacija, telekomunikacija, sve je pripremljeno i urađeno kako bismo mogli da prihvatimo bilo kog investitora, pa i one najzahtevnije kao što je 'Tojo tajers'", kaže Gak.

Ističe da je zemljište prodato investitorima i da se na taj način oporavlja budžet Opštine Inđija.

"Za tri godine, ovo će biti 11. potpisana investicija u Inđiji, što je rezultat na kojem mogu da pozavide mnogo veći gradovi i opštine", kaže Gak.

Japanska firma obećava da će fabrika početi da se gradi u maju 2020. godine, a da će proizvodnja početi u januaru dve godine kasnije. Pet miliona guma godišnje biće kapacitet fabrike do leta 2023.

Tokom 2018. u Srbiji je proizvedeno oko 140.000 tona spoljašnjih i unutrašnjih guma za različita vozila. Među najvažnijim su izvoznim proizvodima koji završavaju u zemljama EU, Rusiji, Turskoj i BiH.