Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potpisala je danas sa gradonačelnicima i predsednicima opština ugovore o sufinansiranju realizacije projekata zaštite i očuvanja zemljišta kao prirodnog resursa.

Za projekte zaštite zemljišta 333 miliona dinara

Vujović je navela da će projekti biti sufinansirani u 43 grada i opštine, kojima su na javnom konkursu odobrena sredstva, a za ove namene će iz budžeta Ministarstva u ovoj godini biti izdvojeno gotovo 333 miliona dinara.

Ovo je samo jedan u nizu konkursa za sufinansiranje ekoloških projekata širom Srbije koji smo raspisali ove godine, a interesovanje gradova i opština je veliko, rekla je ministarka.

Ona je pohvalila gradove i opštine za kvalitetno pripremljene projekte čija će realizacija omogućiti bolji život građanima, objasnivši da su pomenuta sredstva namenjena za sanaciju lokacija na kojima su nekada bile deponije, erozivnog zemljišta, odrona i klizišta.

Prema njenim rečima, cilj je da na mestu devastiranog zemljišta budu izgrađeni eko parkovi i zeleni prostori koje će građani moći da koriste.

Ministarka je ukazala na veliki značaj ovih projekata jer direktno doprinose očuvanju prirode i zemljišta kao prirodnog resursa, istakavši kao posebno važne projekte sanacije i rekultivacije zemljišta u blizini rečnih slivova.

Vujović je napomenula da je planirano da svi projekti budu realizovani do 30. novembra, tako da će se rezultati videti već u ovoj godini u Boru, Zaječaru, Novom Pazaru, Osečini, Zrenjaninu, Smederevu i drugim gradovima i opštinama.

Mi ćemo nastaviti istim tempom da ulažemo u projekte zaštite životne sredine radi očuvanja prirodnih resursa, jer na taj način podižemo i kvalitet života naših građana, poručila je ministarka.