Grad je raspisao javni poziv za urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje Savskog trga sa zgradom stare Železničke stanice i Skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice.

Za ideju Savskog trga nagrada 50.000 evra

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, cilj je da se u skladu sa izabranim rešenjem omogući funkcionalan i kreativan boravak na ovom javnom prostoru. Pobednik konkursa, odnosno kreator idejnog rešenja, dobiće nagradu od 50.000 evra.

Prema prostornom planu, uređivaće se prostor između Starog savskog mosta, novog Savskog bulevara i Savske ulice, u okviru koje je planirana rekonstrukcija i restauracija kulturnog nasleđa i zgrade Železničke stanice.

Ispred nje se formira novi javni gradski prostor - novi Savski trg, koji je planiran kao pešačka javna i zelena površina, koja pruža mogućnost uvođenja novih sadržaja.

Konkursno rešenje podrazumeva formiranje ambijenata koji su u skladu sa značajem i kulturno-istorijskim vrednostima prostora.

Takođe, prilikom uređenja novog Savskog trga, vodiće se računa o tome da on predstavlja predvorje kulturnog dobra od velikog značaja namenjenog Istorijskom muzeju Srbije, kao i da će se u okviru trga nalaziti spomenik Stefanu Nemanji.

Rok za ponude 15. januar

Novoformirani prostor trebalo bi da bude u skladu sa potrebama savremenih modela korišćenja javnih gradskih prostora. Rok za dostavljanje ponuda je 15. januar 2019. godine. Druga nagrada iznosi 15.000, a treća 10.000 evra.