Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da će novi pogon fabrike Jumko u selu Barbutovac kod Blaca biti otvoren za dva meseca.

Za dva meseca Srbija dobija novu fabriku

Atanasković je za TV Tanjug kazala da će u tom pogonu raditi 75 ljudi, najviše žena.

"Pre nedelju dana bili smo u Blacu, u selu Barbatovac, gde smo pripremili iz stečaja jednu zgradu koju ćemo srediti i biće to za dva meseca. Tamo će biti upošljeno 75 ljudi, najviše žena iz tog mesta i okoline, što mnogo znači za to selo jer će imati obezbeđena primanja od 38.000 dinara mesečno", rekla je Atanasković.

Ističe da je najvažnije da ljudi iz manjih mesta ostaju u svom selu, sa svojom decom i porodicom.

Govoreći o radnicima koji su ostali bez posla nakon zatvaranja fabrike Geoks u Vranju, Atanasković je podsetila da je svih 1.227 radnika dobilo jednu prosečnu platu od države, dok će između 500 i 700 radnika početi da radi u turskoj kompaniji Teklas.

Na pitanje šta će biti sa ostalim radnicima, Atanasković je rekla da državni sekretar Dragan Stevanović razgovara sa privrednicima u Vranju koji su zainteresovani da prime deo radnika, a istovremeno, dodaje, država razgovara sa nekim stranim firmama.

"Ne bih sada o tome, dok ne bude nešto konkretno. Uglavnom, biće rešeno pitanje svih njih i neće ostati na ulici", podvukla je Atansković.

Upitana da prokomentariše tvrdnje domaćih investitora da država više pomaže stranim nego domaćim investitorima, Atanasković je odgovorila da svi imaju pođednako iste mogućnosti. Dodala je da je od ukupnog broja investicija koje je pomogla država, jedna trećina pripada domaćim, a dve trećine stranim.

Ministarka je objasnila da su neki od uslova za dobijanje pomoći veličina investicije, visina plate, broj radnika koji će biti zaposlen, a u tom slučaju, dodaje, većinom strani investitori prednjače.

"Imamo toliko velike strane firme koje upošljavaju po 3.000 radnika, to je nešto što Srbiji donosi novi tehnologiju, znanje i plate za 3.000 porodica, i njihove investicije su i po 200 ili 300 miliona evra", rekla je Atanasković.

Naglasila je da su mala i srednja preduzeća motor srpske privrede i da je zbog toga u poslednjih osam meseci, koliko je na mestu ministra, najviše obilazila ta preduzeća. Atanaskovih je navela da je ove godine izdvojeno više od dve milijardi dinara za podršku malim i srednjim preduzećima.

Kada je reč o privatizacij preduzeća u Srbiji, Atanasković je kazala da je za privatizaciju ostalo oko 70 preduzeća i podsetila je da ih je na početku tog procesa bilo 570. Očekuje se, kaže, u narednih meseci da vlada odredi model i način privatizacije za Petrohemiju, dok se za Lastu radi procena kapitala.

Ističe da očekuje da će do kraja godine i Lasta biti oglašena.

Ministarka je navela da ostala preduzeća imaju pojedinih imovinskih nepravilnosti, na kojima radi sudstvo, zbog čega je njihov proces oglašavanja za prodaju "zakočen".