Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Vlada ove godine za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja opredelila 2,8 milijardi dinara i još 550 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Za aktivne mere zapošljavanja 2,8 milijardi dinara

Vulin je, nakon potpisivanja Sporazum o učinku za 2017. godinu sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoranom Martinovićem, istakao da je ova državna ustanova odredila namenu za 95 odsto pomenutih sredstava.

On je naglasio da su prvi put obezbeđene subvencije za zapošljavanje žrtava trgovine ljudima i dece palih boraca.


Vlada će dati sve od sebe da zajedno sa NSZ učini ambijent za zapošljavanje daleko boljim i jednostavnijim, poručuio je on uz napomenu da će se i ove godine nastaviti sa praksom da se poslodavcima olakšava da zapošljavaju što više ljudi.

Ministar je izneo i podatak da su iznosi za samozapošljavanje povećani sa 180.000 dinara na 200.000 dinara, odnosno za osobe sa invaliditetom sa 200.000 na 220.000 dinara.


Vulin je izrazio nadu da će i ove godine, kao i prošle rezultati biti bolji od planiranih, uz napomenu da će Vlada pokušati da obezbedi sredstva za dodatne obuke nezaposlenih.

Takođe, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja NSZ, danas će biti objavljeno 11 javnih poziva i konkursa za nezaposlene osobe i poslodavce, uz posebnu podršku teže zapošljivim i ugroženim grupama na tržištu rada.


Javnim pozivima i konkursima za realizaciju nekog od programa NSZ ove godine će biti obuhvaćeno više od 20 hiljada ljudi.