"Vršački vinogradi", koji u eksploataciji imaju 807 hektara plantaža vinove loze, suočavaju se sa ozbiljnim problemom nedostatka terenske radne snage.

Vršačkim vinogradima nedostaju radnici

Posao zahteva svakodnevno angažovanje stotinak ljudi, ali zbog nezainteresovanosti lokalnog stanovništva, trenutno imaju svega 40 terenaca, koji su zaposleni po ugovoru o radu. To im u velikoj meri otežava održavanje vinogorja, koje zahteva konstantnu negu.

Rezidbu loze i vezivanje lukova nekako uspeju da završe u optimalnom roku, dok im najveći problem predstavlja berba. Tada im je potrebno oko 500 berača, ali je njih nemoguće naći.

To nije problem od juče. Već godinama se mučimo da nađemo bilo kakvu, a da ne kažem iole kvalitetnu radnu snagu. Svi beže od teškog rada u polju, bez obzira na to kolika je plata. To je, generalno, problem u celoj Srbiji - ukazuje Petra Milanović Krajovan, izvršni direktor "Vinograda".

Stalno su otvoreni da po ugovoru o radu na određeno vreme, koji se konstantno produžava, zaposle ljude iz Vršca i okoline, ali je odziv jako slab, uprkos velikoj stopi nezaposlenosti u tom gradu. Zato su primorani da angažuju radnike sa strane, uglavnom sa juga Srbije, kojima, pak, moraju da plaćaju i smeštaj i hranu.

I sa njima je sve teže, naročito u vreme berbe jagodičastog voća, koja je plaćenija od berbe grožđa - dodaje Petra.Zbog nedostatka radne snage, tamo gde mogu, ljude zamenjuju mašinama. Kupovinom dva nova kombajna za berbu grožđa, delimično su premostili taj problem.

Lane smo na taj način obrali polovinu plantaža, ali je ostatak, ipak, morao da se bere ručno, jer kombajn ne može da pristupi svim površinama. Zato se ne možemo odreći terenaca. Uspeli smo samo da smanjimo njihov broj, pa sada berbu obavimo sa oko 200 berača - kaže sagovornica "Novosti".

Nedostaju im i traktoristi. Dogodine njih četvoro ide u penziju, a nema ko da ih zameni. Inače im je taj kadar u poodmaklim godinama. Zato su, gledajući dugoročno, uspostavili saradnju sa Poljoprivrednom školom, koja od pre dve godine ponovo školuje rukovaoce-mehaničare poljoprivredne tehnike. Školarci će od septembra, kada završe obuku za vožnju traktora, u "Vinogradima" raditi praksu, a najbolji od njih dobiće i posao po završetku školovanja.

Dualno obrazovanje

Smer rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike još nije zvanično u sistemu dualnog obrazovanja, zbog čega "Vršački vinogradi" neće biti u obavezi da učenicima plaćaju nadoknadu za praktičan rad. Direktor poljoprivredne škole Srđan Kliska, čak, smatra da u ovom trenutku ni ne treba time opterećivati domaću privredu, koja se suočava sa mnogobrojnim drugim problemima.

Dovoljno je to što ti đaci dobijaju besplatno trogodišnje obrazovanje, obuku za F kategoriju i praksu, koja će im, ako su zaista dobri, omogućiti da odmah dobiju posao - kaže Kliska.