Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je na jučerašnjoj sednici Vlade usvojen komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora s kineskom kompanijom CRBC, vredan 606 miliona evra.

Vlada usvojila ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora


Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug podsetila na to da je Srbija pre mesec dana dobila odobrenje kineske Eksim banke, odnosno kineskog ministarstva, za finansiranje Fruškogorskog koridora.


Sve nadalje su tehničke stvari. Do kraja godine ćemo završiti projektno-tehničku dokumentaciju i verujem da ćemo do kraja sledeće godine konačno moći da počnemo radove na ovoj saobraćajnici, navela je ona.


Prema njenim rečima, početak radova će zavisiti i od usklađivanja sa sredstvima iz budžeta jer deo avansa daje Vlada Srbije, a drugi deo ide iz kredita.


Potpredsednica Vlade je istakla da je izgradnja Fruškogorskog koridora važna kako bi se nadovezao na deonicu Ruma–Šabac–Loznica.


Ona je objasnila da je Fruškogorski koridor deo putnog pravca Novi Sad–Ruma–Šabac–Loznica–granica sa Bosnom i Hercegovinom, koji spaja Srbiju sa tom zemljom, Hrvatskom i širim okruženjem.


Mihajlović je objasnila da će koridor povezati Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolazaka teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.