Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o dualnom obrazovanju, čijim usvajanjem u Narodnoj skupštini će se omogućiti efikasnije obrazovanje, a mladima zapošljavanje odmah posle srednje škole.

Vlada usvojila Predlog zakona o dualnom obrazovanju

Cilj zakona je prilagođavanje srednjeg stručnog obrazovanja potrebama privrede, smanjivanje stope nezaposlenosti mladih do 25. godine i jačanje konkurentnosti privrede Republike Srbije na regionalnom i globalnom nivou.

Vlada Republike Srbije usvojila je predloge zakona o izmena i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Predlozi zakona odnose se, pre svega, na usaglašavanje sa predlogom sistemskog prosvetnog zakona koji je nedavno usvojila Narodna skupština. Njima se redefiniše vreme učenika provedeno u školi, čime se gradi drugačija slika škole koja treba da bude mesto za učenje i razvoj učenika, ali se i oslobađa prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene.

Takođe, proširuju se mogućnosti za obrazovni turizam – škole i specijalizovane ustanove za decu i učenike koje imaju odgovarajuće uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi čime bi se pojeftinili troškovi ovakvih aktivnosti a ujedno bi se potpomogao i razvoj na lokalnom nivou.

Uvodi se novi koncept državne mature koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“. Radnu grupu čine predstavnici Vlade Srbije i društva „Rio Sava“, koje pripada globalnoj rudarskoj kompaniji „Rio Tinto grupa“ i koja je već uložila značajna sredstva u geološka istraživanja u Republici Srbiji.

Projekat „Jadar“ predstavlja značajnu priliku da privatni sektor doprinese razvoju rudarskog sektora u Republici Srbiji i da bude ključni pokretač stranih direktnih investicija.

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i kompanije „Tajpa tekstil“ iz Turske.

Ta kompanija vodeći proizvođač i izvoznik u oblasti tekstilne proizvodnje i tržišta, zainteresovana je za otvaranje novog proizvodnog pogona u Kraljevu. Ovim projektom kompanija bi, u toku petogodišnjeg investicionog perioda, uložila u proizvodnju 35 miliona evra i zaposlila oko 2.500 novih radnika.