Poslednjih decenija iz Srbije je otišao veliki broj mladih i obrzovnih kadrova, ali to nije specifično samo za našu zemlju, već se s tim suočava i cela Evropa.

Već sada nam fali građevinaca, krojača, obućara

To utiče i na prosečnu starost građana Srbije, koja je po rečima ministra za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku politiku Zorana Đorđevića iznosi 43 godine.

Ministar upozorava na to da će se Srbija, zbog negativnog prirodnog priraštaja, uskoro suočiti s manjkom radne snage i da neće imati ko da radi.

Mada se ministrovo upozorenje odnosi na budućnost, odnosno na procenu da će u Srbiji do 2041. godine biti 5,5 miliona stanovnika, što će smanjiti radnu snagu 21 odsto, problem je vidljiv već sada i oseti se na srpskom tržištu rada. To se posebno odnosi na određene struke: već sad nedostaje radnika u građevinarstvu, ugostiteljstvu, proizvodnji odeće i obuće...

Poslodavci teško dolaze do radne snage u tim delatnostima, a zabeleženi su i slučajevi da se moraju angažovati strani državljani samo zato što na domaćem tržištu rada tih kadrova nema dovoljno.

Po poslednjim podacima, koje je u publikaciji „Trendovi” objavio Republički zavod za statistiku, u Srbiji je u prvom kvartalu ove godine bilo zaposleno 2,6 miliona ljudi, a stopa zaposlenosti bila je 45,1 odsto.

Uz taj podatak, navedeno je da ima 468.700 nezaposlenih, što znači da je stopa nezaposlenosti u prva tri meseca iznosila 14,8 odsto.

U poređenju s poslednjim kvartalom prošle godine, broj nezaposlenih smanjen je 6.900, dok je broj zaposlenih povećan 75.300, podseća Dnevnik.