U Valjevu je počela probna proizvodnja u fabrici za preradu drveta "Krstako", koja će zapošljavati 150 radnika. Investicija je vredna šest miliona evra. Poluproizvode za nameštaj izvoziće u Kinu, a pelet u Italiju.

Valjevski


Izgrađena na livadi, uz podršku banaka i grada Valjeva, "Krstako" je postala najsavremenija fabrika za preradu drveta na Balkanu.


Fabrika dnevno preradi 120 kubika bukovih trupaca. Od dasaka prave se elementi za nameštaj, otpaci posebnom trakom odlaze do pogona za pelet, a kora se odvaja za toplotnu energiju potrebnu fabričkoj sušari.


"Moje radno mesto je vrlo zahtevno. Radim na pripremi daske koja ide za sušaru i parionicu. Obučen sam od strane proizvođača ovih mašina", rekao je radnik Milan Radosavljević.


A mašine su najmodernije, koštale su tri miliona evra i uvezene su iz Slovenije i Italije.


Preradom drveta, umesto prodaje trupaca, ovde žele veću dobit na stranom tržištu.


Milan Krstić, direktor i vlasnik fabrike kaže da je celokupan plasman izvozno orijentisan i prodat unapred.


"Smatram da će negde 30 do 40 kontejnera rezane građe, bukove građe, sušene, za industriju nameštaja biti mesečno plasiranio iz ove fabrike i oko 15.000 tona peleta u klasi AM plus 1 na teritoriju Italije i Austrije", kaže Krstić.


Potpisali su petogodišnji ugovor i elemente za nemeštaj izvoziće u Kinu.


Da investira u Valjevu vlasnik se odlučio zbog bukovih šuma u okruženju i saradnje sa lokalnom samoupravom.


Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva kaže da je značaj fabrike višestruk.


"Ne samo što će zaposliti par stotina, oko 150 ljudi, nego i veliki broj kooperanata iz valjevskih sela", istakao je Gvozdenović.


Fabrika će uskoro imati kogenerativna postrojenja i za proizvodnju električne energije. Tada će zapošljavati 250 radnika.