Uz finansijsku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje. 3.600 nezaposlenih je ove godine pokrenulo vlastiti biznis, izjavio je direktor NSZ Zoran Martinović.

Uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje svoj biznis pokrenulo 3.600 nezaposlenih

„Interesovanje za program samozapošljavanja u ovoj godini je bilo veliko, primili smo 6.500 zahteva, ali zbog formalnih razloga i ograničenih sredstava nismo mogli svima da izađemo u susret, tako da je 3.600 ljudi bez posla promenilo svoj status nezaposlenih i prešlo u status samostalnih preduzetnika”, rekao je direktor NSZ.

Martinović je naveo da se u 2016. beleži najmanji broj nezaposlenih od dvehiljadite godine, koji iznosi ispod 700.000 ljudi.


Podatak o stopi nezaposlenosti od 13,8 odsto u trećem kvartalu, kako je rekao, svedoči o tome da se nalazimo u fazi pozitivnih trendova na tržištu rada. „Došlo je takođe do rasta zapošljavanja na neodređeno vreme, što znači da poslodavci više ne strahuju da će im ugovor o radu na neodređeno vreme stvoriti neke negativne posledice, kao što je rešavanje tehnoloških viškova”, kazao je, dodajući da očekuje da se takav trend nastavi i u 2017.


Kako se čulo u diskusiji, banke zaziru od kreditiranja početnika u biznisu, s obzirom na to da statistika pokazuje da devet od 10 ideja mladih preduzetnika ne uspeju da se realizuju ili razviju u praksi, zbog čega banke i imaju stroge kriterijume kod odobravanja tih plasmana, kao što je, recimo, zahtev da firma u kontinuitetu radi najmanje tri godine.


Privrednici kažu da bi bilo dobro da u 2017. dođe do smanjenja poreza i drugih opterećenja za preduzetnike, kao što je, primera radi, Albanija oslobodila doprinosa i dažbina početnike u biznisu, ali je ukazano na to da neophodnost nastavka fiskalne konsolidacije predstavlja ograničavajući faktor da se tako nešto realizuje.