Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja marta ili početka aprila biti doneta nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koja neće podrazumevati linearno smanjenje broja zaposlenih kao do sada.

Uskoro bez linearnog smanjenja broja zaposlenih

Brnabić je, učestvujući na Kopaonik biznis forumu, istakla da sada postoji dovoljno analiza i podataka koliko zaposlenih ima u ovom sektoru na republičkom nivou i u lokalnim samoupravama.

Ona je navela da je u procesu racionalizacije i optimizacije javne uprave, čiji je cilj da se broj zaposlenih svede na održiv broj, od 1. januara 2014. godine, kada je doneta odluka o zabrani zapošljavanja, javna uprava smanjena za 24.156 ljudi.


Prema njenim rečima, sa redukcijom u lokalnim samoupravama taj broj je povećan na 37.904 zaposlena.

Na 100 stanovnika imamo 7,5 državnih službenika, a u Evropskoj uniji taj broj varira od 8 do 8,5 na 100 stanovnika. Nemamo veliku, ali imamo neefikasnu državnu upravu i zato moramo da radimo na tome da je učinimo produktivnijom, objasnila je Brnabić.


Ona je ukazala na to da su se sve zemlje na putu ka EU oslanjale na dva stuba – ekonomske reforme i vladavinu prava, dok Srbija u pretpristupnom procesu ima i treći stub, a to je upravo reforma javne uprave.

U skladu sa tim, kako je podsetila, sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom potpisan je inovativni mehanizam direktne budžetske podrške, koji podrazumeva 80 miliona evra koje nam Unija daje kao podršku budžetu i kao motiv za implementaciju strategije javne uprave.


Nakon faze racionalizacije, koja je pri kraju, sledi reorganizacija državne uprave, odnosno reorganizacija mrežnih i najglomaznijih sistema – prosvete, zdravstva i socijalne zaštite, objasnila je Brnabić.

Ona je upozorila na to da kasnimo sa reformom sistema plata, ističući da je završen Nacrt zakona o platama zaposlenih u lokalnim samoupravama i pokrajini, a koji predviđa novi mehanizam uspostavljanja jednakih koeficijenata kako bi se uspostavio princip "ista plata za isti rad".

Takođe, kako je napomenula, ubrzano se radi i na zakonu o zaposlenima u javnim službama koji će uređivati plate u svim javnim službama u Republici, kako bi on za mesec dana bio gotov i dat na široku javnu raspravu.


Reforma sistema plata neće doneti velike rezultate kakvi nam trebaju ako nemamo reformu sistema vrednovanja rada i učinka u javnim službama. Moramo da imamo sistem da nagradimo najbolje, a da znamo ko su slabe karike, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, neophodno je i uvođenje e-uprave, koja je važna za efikasnu, transparentnu javnu službu i borbu protiv korupcije, što se najbolje vidi na primeru izdavanja elektronskih građevinskiih dozvola.


Uz to, kako je podvukla, važno je i uspostavljanje nacionalne akademije za javnu upravu kao nezavisne institucije za kontinuirano obrazovanje državnih službenika.

Ona je dodala da je segment lokalne samouprave oblast sa puno problema, jer je decentralizacija ranije bila vođena političkim odlukama, i zato će kroz zakonska rešenja biti uveden princip veće međuopštinske saradnje kako bi lokalne samouprave bile efikasnije.