Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek uručio je danas u Vladi Srbije ugovore ukupne vrednosti 58,8 miliona dinara predstavnicima 23 grada i opštine, koji su konkurisali za sufinansiranje projekata za realizaciju izrade razvojnih strateških dokumenata regionalnog razvoja.

Uručeni ugovori o sufinansiranju projekata za regionalni rast i razvoj

Đerlek je tom prilikom istakao da je za ove namene, odnosno sve ono što treba da obezbedi preduslove za regionalni rast i razvoj, ostalo još 26 miliona dinara.

Ministar je pozvao opštine da konkurišu za ta sredstva do 1. oktobra, do kada je konkurs otvoren.

On je podsetio na to da je Vlada Srbije u aprilu usvojila Program o podsticaju regionalnog rasta za 2023. godinu, na predlog kabineta na čijem je čelu.

Prema njegovim rečima, u okviru tog programa dve ključne mere su sufinansiranje izrade strateških razvojnih dokumenata i sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata za podsticanje regionalnog razvoja.

Za sufinansiranje izrade strateških razvojnih dokumenata predviđeno je ukupno 85 miliona dinara, ukazao je on.

Đerlek je podsetio na to da je prethodnih meseci dosta rađeno na potpisivanju ugovora za realizaciju razvojnih i infrastrukturnih projekata, čija je ukupna vrednost 240 miliona dinara.

To su, kako je objasnio, projekti za putnu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu, ali i projekti iz oblasti kulture, turizma i preduzetništva, naročito žena i mladih.

Sa ovim ugovorima danas dodeljenim, potpisali smo ugovore ukupno vredne 299 miliona dinara, napomenuo je ministar, podsetivši i na to da je država do sada puno uradila na ravnomernom regionalnom razvoju, pri čemu je u prethodnih 10 godina uloženo 3.000 milijardi dinara za te namene.

Jednom mudrom i odgovornom politikom uspeli smo da posle toliko vremena smanjimo trend rasta disproporcija, odnosno razlika između regiona, što je ogroman uspeh, zaključio je Đerlek.

Opštine kojima su danas uručeni ugovori su: Žitište, Sečanj, Vršac, Subotica, Zrenjanin, Bač, Kikinda, Odžaci, Medveđa, Veliko Gradište, Nova Varoš, Lebane, Žabalj, Trgovište, Arilje, Trstenik, Aranđelovac, Ćuprija, Topola, Čajetina, Raška, Bogatić i Kragujevac.