Naredna odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru usvojiće se do kraja marta 2017, pošto je cilj u pogledu smanjenja broja zaposlenih za ovu godinu dostignut, dogovoreno je na konstitutivnoj sednici Saveta za reformu javne uprave.

U martu naredna odluka o maksimalnom broju zaposlenih

"Imajući u vidu postignute rezultate, primarni fokus u narednom periodu biće na povećanju efikasnosti javne uprave, kroz reorganizaciju postojećih kapaciteta i kvalitetnije upravljanje, a ne kroz dalje smanjenje broja zaposlenih", saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Kako se navodi, od kraja 2013. godine, kada je na snagu stupila zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, javna uprava i lokalna javna preduzeća broje 36.600 manje zaposlenih na neodređeno, odnosno 22.850 manje zaposlenih u odnosu na decembar 2014. godine, od kada teče proces racionalizacije.


Pokazatelji govore da se proces racionalizacije uspešno sprovodi i da je kvantitativni cilj koji je ranije dogovoren sa MMF-om za ovu godinu postignut, a čak i premašen.

Kako se navodi, na konstitutivnoj sednici Saveta za reformu javne uprave, na kojoj je između ostalog, usvojeno Mišljenje o polaznim osnovama za upravljanje promenama u javnoj upravi, konstatovano je da je i uz sveobuhvatnu fiskalnu konsolidaciju i racionalizaciju u prethodnom periodu očuvana funkcionalnost javne uprave u Srbiji, uz postignute uštede u ovoj godini od preko četiri milijarde dinara.


Usvajanjem naredne odluke o maksimalnom broju zaposlenih, ministarstva će imati dovoljno vremena da kreiraju i zvanično usvoje vizije razvoja svojih resora, kao i pojedinačne akcione planove koji će pratiti realizaciju tih vizija, ukazuje ministarstvo.


"Fokus u narednom periodu biće na funkcionalnoj reorganizaciji u okviru prosvete, zdravstva, centralne administracije, socijalne zaštite, lokalnih samouprava i svih onih resora koji u svom sastavu imaju mreže institucija", ističe se u saopštenju.

"Važna poruka sa ovog sastanka je da ćemo se u narednom periodu fokusirati na povećanje efikasnosti rada državnih službenika i uprave uopšte. Srbija nema glomazan državni sektor, poređenja radi mi imamo 6,5 činovnika na 100 građana, što je manje nego u zemljama EU, gde je osam - osam i po", izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić medijima nakom sastanka.


Dodala je da Srbija nema predimenzioniranu, već neefikasnu državnu upravu, i sada se razgovara o tome da tamo gde postoji evidentan manjak zaposlenih, taj manjak bude nadomešten kako bi se obezbedio visok kvalitet usluga koje se pružaju.

Kao jedan od prioriteta u procesu reorganizacije rada javne uprave u narednom periodu navedeno je pružanje kvalitetnijih usluga građanima, za šta će biti neophodno da se preispitaju funkcije koje država obezbeđuje, poboljša struktura zaposlenih i ostvarene uštede učine održivim i trajnim.


Upravo će na ovim temeljima biti sprovedena dalja reforma javne uprave za šta je Srbiji dodeljena pomoć u iznosu od 80 miliona evra od Evropske unije, ističe se u saopštenju.


U ovom procesu, pomoć ministarstvima pružiće i Grupa za podršku u upravljanju promenama (GPUP) koju je oformilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), a koja je predstavljena tokom sednice. Grupa će resornim ministarstvima dati ekspertsku podršku pri upravljanju promenama, kroz dodatne obuke za nove veštine, kompetencije i planski pristup radu. Grupa će na ovim poljima asistirati ministarstvima kako bi se iskoristila sva dostupna znanja da bi se koncipirale vizije, ciljevi, prioriteti i planovi za reorganizaciju unutar resora. Dodatno, Grupa će ministarstva podržati i u domenu komunikacija i finansijskog planiranja.

Konstitutivnoj sednici Saveta za reformu javne uprave, na kojoj je obrazovan Kolegijum državnih sekretara kao radne grupe Saveta, predsedavala je ministarka Brnabić.


Kako se navodi u saopštenju, zadatak Kolegijuma će biti da nadzire i koordinira sprovođenje Strategije reforme javne uprave i pratećeg akcionog plana, kao i da učestvuje u procesu izveštavanja o uspešnosti realizacije Strategije i akcionog plana.


Sednici su prisustvovali članovi saveta - ministri u Vladi Republike Srbije, kao i državni sekretari i drugi ovlašćeni predstavnici ministarstava, Generalnog sekretarijata Vlade Srbije i Sekretarijata za zakonodavstvo.