Od od 2.800 zaposlenih u kompaniji "Jura" u Nišu, kod njih sedam potvrđeno je prisustvo infekcije virusom korona, 300 njih je u kućnoj samoizolaciji, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

U kućnoj samoizolaciji 300 radnika Jure, inspektori nastavljaju kontrolu

Ona je rekla da su u kompaniji prihvaćene određene preporuke, da se smanje kapaciteti proizvodnje, kako bi se smanjio rizik, da ne bude radnika više od 330 po smeni, prenosi Telegraf Biznis.


Inspektori su i danas nastavili kontrolu.

Juče je oko 150 radnika "Jure" te južnokorejske firme odbilo da uđe u proizvodne hale, strahujući za bezbednost zbog virusa korona. Radnici traže dvonedeljno odsustvo sa posla dok se situacija, prema proceni epidemiologa, malo ne popravi, ističići da im je u sadašnjim uslovima rada zdravlje ugroženo zbog virusa.


"Dobili smo zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, ali džabe kada na proizvodnoj liniji stojimo bukvalno jedni do drugih. Epidemiolozi savetuju socijalnu distancu i razmak od najmanje dva metra, a mi smo bukvalno jedni od drugih na dva centrimetra. Tačno je da postoje dezinfekciona sredstva ali je proces rada takav da jedan isti predmet prilikom izrade instalacija za vozila na proizvodnoj liniji, dodiruje više ljudi. Mogu ja da dezinfikujem, ali nikada ne znam šta mi dolazi. Nemoguće je raditi u ovakvom strahu za zdravlje i pod ovolikom tenzijom", rekao je jedan od radnika koji je zahtevao da bude anoniman.


Radnici kažu da prošle nedelje nisu radili pogoni ove fabrike, a da su sada ponovo dobili pozive da se vrate na posao.

"U jednoj smeni je oko 800 ljudi, sada je to nešto manje jer ne rade svi proizvodni delovi, ali je i ovo previše ljudi na jednom mestu. Trebalo bi da se ovom situacjiom pozabavi i krizni štab Grada Niša i nadležne državne institucije", kaže jedan od zaposlenih.


Blic je pokušao i da na kapiji "Jure" dobije komentar nastale situacije, ali smo upućeni da pošaljemo pitanja mejlom i isključivo na engleskom jeziku.