Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Državnom data centru u Kragujevcu otvaranju i puštanju u probni rad Objekta 2, koji je namenjen za smeštaj opreme i podataka MUP-a, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Bezbednosno-informativne agencije.

U Državnom data centru u Kragujevcu pušten u probni rad Objekat 2


Brnabić je navela da je vrednost investicije 25 miliona evra, istakavši da je ovo novi stepen bezbednosti naše zemlje i da otvaramo posebnu infrastrukturu za borbu protiv sajber ratovanja.

Ona je naglasila da je situacija u Ukrajini pokazala koliko je važno da država bude osposobljena u borbi protiv sajber napada, dodavši da smo učinili još jedan važan i ozbiljan korak u dodatnoj bezbednosti građana i naše države.

Prema njenim rečima, na nivou zemlje treba da se oformi združeni tim svih bezbednosnih službi koji će onda na jednom mestu da obuhvati sve naše kapacitete, znanje, iskustvo i eksperte da učinimo Srbiju bezbednijom od sajber napada, što će dodatno unaprediti kredibilitet i konkurentnost čitave zemlje i naše privrede i ekonomije.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović naveo je da je reč o najboljem data centru u regionu.

On je ukazao na to da je združenim radom najboljih stručnjaka službi bezbednosti i Kancelarije za IT i eUpravu izgrađen još jedan centar po najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima koji ispunjava najzahtevnije kriterijume pouzdanosti sa 99,99 odsto.

Prema njegovim rečima, ovaj objekat ima posebne tehničke funkcionalnosti u skladu sa potrebama bezbednosnih službi i zajedno sa Objektom 1, koji je namenjen državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, kao i komercijalnim korisnicima, čini zaokružen i jedinstven kompleks Državnog data centra.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

U decembru 2020. godine u Kragujevcu je otvoren Državni data centar i tada je počeo da skladišti podatke državnih institucija, jedinica lokalne samouprave i komercijalnih korisnika.

Objekat Državnog Data centra u Kragujevcu prostire se na parceli od četiri hektara i predstavlja kompleks od dva objekta od ukupno 14.000 kvadratnih metara.