Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas u Trsteniku poseban ugovor za realizaciju izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u ovoj opštini.

Trstenik dobija najsavremeniju komunalnu infrastrukturu


Ugovor je potpisan sa predsednicom Opštine Trstenik Milenom Turk, direktorkom JKSP „Komstan“ Trstenik Slađanom Aleksić i direktorom predsedništva Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Rudigerom Hartmanom.

Momirović je tom prilikom napomenuo da u okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KfW sprovodimo projekte u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom u vrednosti od 274 miliona evra.

On je naveo da je za ekološku infrastrukturu u Trsteniku, pored 3,7 miliona evra investicionih ulaganja u izgradnju 18 kilometara vodovodne mreže i pešačkog mosta sa magistralnim cevovodom, zbog potreba u oblasti unapređenja sistema otpadnih voda, opredeljeno još 11,5 miliona evra.

Prema njegovim rečima, postojeći kanalizacioni sistem u Trsteniku nema prečistač otpadnih voda, tako da se celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Zapadnu Moravu, što je praksa koju moramo radikalno da promenimo.

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trsteniku, kapaciteta 18.000 ekvivalent stanovnika, investicione vrednosti osam miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za urbanu zonu Trstenika i gradsko naselje Grabovac, gde živi približno 14.000 stanovnika.

Pored postrojenja za prečišćavanje, važna investiciona komponenta projekta uključuje rekonstrukciju i proširenje 20 kilometara kolektorskog i kanalizacionog sistema investicione vrednosti 3,5 miliona evra u cilju smanjenja infiltracije atmosferskih i podzemnih voda, kao i u cilju povećanja kapaciteta i prohodnosti postojećeg kanalizacionog sistema u gradu.

Rekonstrukcija postojećeg kanalizacionog sistema je jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Momirović je, neposredno pre potpisivanja ugovora u Trsteniku, održao sastanak sa predsednikom kompanije „Behtel“, koja sprovodi radove na izgradnji Moravskog koridora.

On je tom prilikom dobio jasno uveravanje da će do kraja ove godine biti završen prvi deo auto-puta do Makrešana, a vrlo brzo će se radovi okončati i do Koševa, što bi potvrdilo efikasnu saradnju kada govorimo o dinamici izvođenja radova.