Najpoznatiji švedski proizvođač nameštaja i opreme za domaćinstvo – Ikea je svoj prvi prodajni centar otvorila još davne 1958. godine, da bi danas brojala 400 prodajnih objekata u preko 40 zemalja sveta. Ikein koncept proizvodnje modernog nameštaja specifičnog dizajna po pristupačnim cenama osvojio je milione kupaca širom sveta, a od nedavno su dostupni i potrošačima u Srbiji.

Sve što niste znali o kompaniji „Ikea“

Širok asortiman proizvoda savremenog dizajna i pristupačnih cena, učinli su Ikeu vodećom svetskom kompanijom za proizvodnju nameštaja. Iako su Ikeini proizvodi kao i celokupni koncept poslovanja poznati široj javnosti, ipak postoje određene interesantne činjenice o ovoj kompaniji koje su mahom nepoznate. Časopis Business Insider je sastavio listu zanimljivih činjenica o Ikei, a mi Vam u nastavku teksta donosimo neke od njih.


1. Na svakih 10 sekundi Ikea proda jednu policu „Billy“, koja je najpopularniji i najprodavaniji proizvod kompanije već godinama unazad.

2. Na Ikeine proizvode otpada 1% celokupne svetske proizvodnje drveta.

3. U Švedskoj je ilegalno dati svom detetu ime Ikea.

4. Ikein jedini dobavljač iverice, švedski Hultsfred, godišnje obradi 13,6 hiljada tona piljevine.

5. Ikea svake godine isporuči 243 kubnih metara različitih proizvoda, što je dovoljno da napuni do vrha čak devet hiljada olimpijskih bazena.

6. Ikeine prodavnice je 2012. godine posetilo 596 miliona kupaca.

7. U Evropi jedan od pet ljudi spava na Ikeinom krevetu.

8. Ikea od 2000. godine smanjuje cene svojih proizvoda za 2-3% godišnje, što se objašnjava povećanjem efikasnosti poslovanja.

9. Ikein godišnji prihod od 37, 8 milijardi evra veći je od godišnjeg BDP-a Srbije. U kompaniji se nadaju da će do 2020. godine udvostručiti prodaju.

10. Najveća Ikeina prodavnica na svetu se nalazi u Stokholmu i zauzima površinu od 181.000 kvadratnih metara, što je veće površine od 10 američkih fudbalskih igrališta.

11. Ikea proizvodi imaju imena, a ne brojeve, zato što njen osnivač ima disleksiju pa se na ovaj način lakše snalazio. Inače, imena kojima su nazvani komadi nameštaja nisu slučajno izabrana. Kreveti i ormari nazive dobijaju po mestima u Norveškoj, mali stolovi i police po mestima u Švedskoj, dok veliki stolovi imena dobijaju po mestima u Finskoj.

12. Procenjena vrednost bogatstva vlasnika Ikee, Ingvara Kamprada, kreće se u rasponu od 3,3 do 53,1 milijardi dolara, u zavisnosti od toga da li se Ikea sagledava kao njegovo lično vlasništvo ili kao vlasništvo njegove fondacije.

13. IKEA je akronim sastavljen od inicijala Ingvara Kamprada, zatim Elmtaryd farme na kojoj je odrastao, kao i naziva grada u kome je rođen - Agunnaryd.

14. U 2012. godini je ištampano više Ikea kataloga nego Biblija.

15. Ikea je prva prodavnica na svetu koja je na reklami imala sliku dva gej muškaca.