Dvadesettrogodišnji Novosađanin M. P. mesecima je konobarisao u jednom kafiću u Novom Sadu, nadajući se da će gazda ispuniti obećanje i posle probnog rada sa njim potpisati ugovor o radu. To je međutim usledilo tek posle posete inspektora rada, koji su prilikom kontrole naložili poslodavcu da ovog mladića zaposli i da mu uplaćuje doprinose.

Svaki treći radi na crno

Slučaj ovog mladića samo je jedan od 1.610 radnika koji su radili neprijavljeno, a posle inspekcijskog nadzora zasnovali su radni odnos. Svi oni su, po rečima dr Ljiljane Stojšić, načelnice Odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu, sada prijavljeni i na obavezno socijalno osiguranje.

Inspektori rada Odeljenja inspekcije u Novom Sadu za osam meseci su od ukupno 4.876 ljudi zatečenih na radu, utvrdili da je njih 1.666, odnosno približno trećina, bilo angažovano na crno, odnosno bez ugovora. Najviše takvih slučajeva je u ugostiteljstvu i građevinarstvu, a najviše ih je u Novom Sadu, Vrbasu i Bačkoj Palanci.

- Inspektori rada za Južnobački okrug, uradili su ukupno 2.106 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je pored radnih kontrolisana i bezbednost na radu - kaže naša sagovornica.

- Neprijavljeni radnici se lakše otkrivaju, jer su poslodavci dužni da u radnom prostoru drže primerke ugovora o radu za zaposlene koji tu rade. Dok su inspektori elektronski povezani sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, i mogu u svakom trenutku da provere da li je radnik prijavljen na obavezno socijalno osiguranje.


Prekršajni postupci

Inspektori su protiv 64 poslodavca podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer nisu sklopili ugovor sa zaposlenim. Izdato je i 77 prekršajnih naloga poslodavcima koji ugovore o radu sa zaposlenima nisu držali u radnom prostoru.