Stanovnici sela Čantavir kod Subotice već su sklopili najveći deo ugovora o iznajmljivanju zemljišta za izgradnju, kako je najavljeno, najvećeg vetro-parka u Evropi, vrednog 700 miliona evra, koji bi trebalo da proizvodi struju za "pola Evrope".

Struja za

Vetropark radi firma u italijanskom vlasništvu koja već u Srbiji ima izgrađena dva vetroparka, dva su u fazi izgradnje, dok je planu izgradnja još devet vetroparkova, među kojima i ovaj u Čantaviru, gde se prve vetrenjače očekuju u naredne četiri godine.

I pored skepse i negativnih komentara, oko stotinu parcela već je iznajmljeno na trideset godina, a za najveći deo njih su i sklopljeni ugovori. Poljoprivrednici koji su iznjamili delove svog zemljišta veruju da će izgradnja vetroparka doneti pozitivne efekte u zelenoj ekonomiji.

"Razlog je u tome da bi napravili jedan uspešan korak prema boljem životu. Sa ovim bi pustili da zavlada zelena energija, da ne bi zagadili toliko vazduh sa termo-elektranama, ova alternativna energija verovatno će dati vremenom puno lepšeg života našem narodu, našim potomcima", kaže poljoprivrednik iz Čantavira, Janoš Kečenović.

U Mesnoj zajednici kažu da ovako razmišlja većina stanovnika sela, te da žele da budu konstruktivni partneri u realizaciji ove investicije.

"Izgradnja počinje za jedno tri ili četiri godine, naravno, kada se sve potrebne moguće dozvole obezbede. Sada su u fazi analize uticaja na životnu sredinu, tako da će pokrajinski stručnjaci koji se pitaju to veoma ozbiljno da razmotre i odrede, to da odobre, tako da ja se nadam za četiri godine ćemo uspeti da vidimo prvi taj vetrogenerator u našem, da kažem, ataru", objašnjava predsednik Saveta MZ "Čantavir", Atila Andraš Đuričin.

Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za područje vetroparka donela je subotička Skupština, a tokom februara trajao je rani javni uvid, gde su svi zainteresovani mogli da pogledaju i daju svoje mišljenje o planskim dokumentima za područje površine veće od deset hiljada hektara.