Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković kaže da je uslov svih uslova da vrate mašine za montažu branika, koje su iz „Fijat plastika” izmeštene u fabriku „Fijat Krajsler automobili Srbija”

Štrajkači licem u lice sa menadžerima „Fijata”

Štrajkački odbor fabrike „Fijat plastik” i predstavnici kompanije „Fijat” juče su se u Beogradu sastali uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, ali se ništa nisu dogovorili oko isplate regresa zbog čega radnici štrajkuju više od šest meseci.

Iz Italije je doputovao Marčelo Batalja, direktor „Fijata” i „Fijat plastika” za Srbiju i zajedno sa generalnim menadžerom kompanije u našoj zemlju Nikolom Jerotijević, direktno učestvuje u pregovorima, a sledeći sastanak zakazan je za četvrtak.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković kaže da je uslov svih uslova da vrate mašine za montažu branika, koje su iz „Fijat plastika izmeštene u fabriku „Fijat Krajsler automobili Srbija”, kao i da se vrate radnici koji su na prinudnom plaćenom odsustvu, jer je veštački napravljen tehnološki višak.

Od poslovodstva traži da se regres vrati na nivo od pre 1. januara 2021. godine i da naknada za plaćeno odsustvo radnika bude 65 umesto sadašnjih 60 odsto.

– Izložili smo im predlog finansijske konstrukcije kako da nam se isplate retroaktivna dugovanja za regres da bismo olakšali poslodavcu. Poslodavac se nije konkretno izjašnjavao povodom našeg predloga. O tome ćemo informisati i ministarku rada Dariju Kisić Tepavčević– kaže Miljković.

On naglašava da je ovo praktično bilo upoznavanje i u četvrtak očekuju stav poslodavca po pitanju njihovih zahteva i konkretan predlog. Kaže da nije preterani optimista, ali činjenica je da su se pomerili s mrtve tačke i da od prvog sastanka i ne može više da se očekuje.

– U znak dobre volje do četvrtka nećemo štrajkovati. Ako ne bude nikakvog dogovora od petak nastavljamo da štrajkujemo - kaže Miljković.