Srbija će uz pomoć iz Rusije u Nuklearnom institutu Vinča izgraditi Centar za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije, u okviru kojeg će biti i nuklearni reaktor nulte snage.

Srbija i Rusija grade nuklearni reaktor: Cena - 300 miliona evra


Takav rekator potreban je za proizvodnju nuklearnih izotopa za medicinska i druga istraživanja, ali nije tipa ni snage da bi mogao da proizvodi električnu energiju, pišu "Večernje novosti".


Samim tim i cena izgradnje je drugačija, umesto četiri ili pet milijardi evra, koliko košta savremena nuklearna elektrana, ovaj reaktor koštaće 300 miliona evra.


Strah u Srbiji od nukleanrne energije, odnosno potencijalno katastrofalnog kvara na nuklearnim pogonima, je i dalje (neobjašnjivo) veliki ali, upozoravaju naučnici, pitanje izgradnje nuklearne elektrane je samo pitanje vremena, jer kad-tad će nam ponestati fosilnih goriva (u našem slučaju slabašnog uglja).


Srbija ima moratorijum na izgradnju nuklearki koji je donešen u vreme kada je svet bio suočen s katastrofom u Černobilju 1989, godine i otad je produžavan. Za razliku od nas u komšiluku su gradili i dograđivali nuklearke (Slovenija/Hrvatska i Bugarska), tako da od eventualne katastrofe nismo bezbedni.


S druge strane, čak i kada bi nadvladali strah javnosti, koji potenciraju i (radikalni) ekolozi i zagovornici "zelenih"energija (tačnije tzv. zelenih jer i solarni paneli, i vetroparkovi, a pogotovo hidroeneergetika imaju ozbiljan negativan uticaj na ekologiju), do nukelarke se ne stiže tek tako.


Za samu izgradnju (od promene zakona do planova i same gradnje) trebalo bi nam petnestak godina, ističu stručnjaci, a dodatni je i nikako manji problem što nemamo ljudi koji bi u noj radili.


Sa moratorijumom na izgradnju praktično smo uveli u moratorijum na znanje u Srbiji u toj oblasti. Naučnika imamo malo jer se ta oblast kod nas malo proučava i strulni kadar nema gde da se usavršava.


U tome nam se sada pruža šansa, jer su Rusi, kao svetska velesila i u ovoj oblasti, zainteresovani za saradnju i pomoć u obnavljanju kako stručnih kapaciteta, tako i gradnje onih fizičkih - ukoliko se odlučimo za tako nešto.


Za "početak" Srbija će dobiti "najmoderniji centar za nuklearna istraživanja u Evropi".


"Imaćemo najmodernije ruske tehnologije za primenu nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega u oblasti medicine, poljoprivrede i industrije. To će doprineti da stvorimo novu generaciju nuklearnih naučnika i da sprovodimo istraživanja kakva danas postoje u SAD, Francuskoj, Kini, Rusiji i drugim razvijenim zemljama", kaže prof. dr Miodrag Krmar, sa Katedre za nukelarnu fiziku PMF Univerziteta u Novom Sadu.


Sporazum o izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije najvažniji je od sporazuma potpisanih tokom posete premijera Ruske Federacije, Dmitrija Medvedeva, Srbiji proteklog vikenda.


Izgubljeni reaktor u Vinči


Prvi rekator u Vinči, takođe ruski, nabavljen je davne 1955. godine a pokrenut četiri godine kasnije. Radio je do 1984. kada je "otišao" na rekonstrukciju sa koje se nikada nije vratio. Dve i po tone nuklearnog goriva otpremljeno je u Rusiju 2010. godine, a ostali su samo delovi reaktora kao nukelarni otpad. Postojao je u Instititu i školski reaktor, ali ni on ne radi.