Srbija može sigurno da računa na više španskih investicija u narednom periodu, a neke španske kompanije, koje posluju u regionu, planiraju da u Srbiju presele svoje centrale, rekla je Šiana Mendes, državna sekretarska za trgovinu na poslovnom Forumu Srbija - Španija, koji je juče otvoren u Beogradu. Ona nije želela da otkrije o kojim kompanijama je reč.

Španske firme sele centrale iz regiona u Beograd

Španski privrednici su, prema njenim rečima, zainteresovani za strateška partnerstva i javno privatna partnerstva u Srbiji i to najviše u u građevinarstvu, infrastrukturi i zaštiti životne sredine. U Beograd su došli da se između ostalog i informišu kako se finansiraju kapitalni projekti.

Mendesova uverava da će povezivanje srpskih i španskih preduzeća mnogo značiti pre svega za Srbiju, jer ulaskom na špansko tržište, srpska preduzeća imaju otvorena vrata i za tržište Južne Amerike i Afrike sa kojima Španija ima specijalne veze.

Već imamo izvanredne političke, kulturne i prijateljske odnose, a ovo je prilika da se ekonomski odnosi prodube. Zahvaljujući SSP, koji Srbija ima sa EU, olakšan je izvoz na špansko tržište. Pre svega guma, plastičnih proizvoda, papira, kartona i pšenice i svega onoga što uvozimo od vas – rekla je španska državna sekretarka.

Ukazala je da je izvoz iz Srbije prošle godine bio manji 10 procenata zbog pšenice čiji je prinos zbog vremenskih uslova bio značajno manji. Već u 2018. izvoz je povećan 20 odsto.

Ona je pozvala srpske kompanije da počnu da izvoze u većoj meri u Španiju jer je reč o tržištu od 47 miliona stanovnika. Osim toga tu zemlju godišnje poseti 80 miliona turista i potrebno joj je dosta nove robe iz različitih sektora.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je da je trgovinska razmena dve zemlje 455,8 miliona evra, ali i istakao da je Španija veliko tržište, koje Srbija još nije iskoristila da plasira svoju robu i usluge.

Kao primer uspešnih španskih investicija u Srbiji naveo je „Tekniju”, koja proizvodi delove za automobile u Kragujevcu i pozvao španske kompanije da ulažu u našu zemlju jer ima najbolje poslovno okruženje u regionu i nudi paket podsticaja za investitore. Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pozvao je španske građevinske firme da učestvuju kao podizvođači, projektanti ili nadzor na velikim infrastrukturnim projektima, koji se grade na osnovu bilateralnih sporazuma sa Kinom, Rusijom, SAD.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, predstavio je španskim privrednicima mogućnosti saradnje u glavnom gradu. Planirano je da izgradnja prve linije metroa počne 2020. i španske građevinske firme su dobrodošle da učestvuju na tenderu. Mogućnost saradnje postoji i na izgradnji dva tunela, od Karađorđeve ulice do Bulevara despota Stefana i Topčiderski tunel.