Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da je u februaru evidentirano 18.353 novozaposlenih, što je za 19 odsto više u odnosu na prethodni mesec.

Smanjenje nezaposlenosti najveći uspeh reformi

Vulin je na plenarnoj sednici "Društvena inkluzivnost i inkluzivnost u odnosu na prirodu" precizirao da danas na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 696.579 lica, dok je 2012. godine taj broj iznosio 761.485.

On je podsetio na to da je stopa nezaposlenosti 2012. godine bila 23,1 odsto, a u četvrtom kvartalu 2016. godine 13 odsto, istakavši da niko nije očekivao takvu brzinu u smanjivanju nezaposlenosti.


Misija MMF-a i Svetska banka, kako je preneo, insistirali su na ponovnoj proveri brojeva, jer ta brzina smanjenja stope nije bila očekivana, ali sve je to rezultat našeg ozbiljnog rada.

Ove dve međunarodne finansijske institucije ocenile su da je najveći uspeh reformi upravo smanjivanje nezaposlenosti, objasnio je ministar.


Vlada Srbije je, kako je naveo, preko Nacionalne službe za zapošljavanje izdvojila 2,8 milijardi dinara za aktivne mere zapošljavanja i 500 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

On je poručio i da borba protiv sive ekonomije neće prestati, navodeći da je u prva dva meseca evidentirano 2.870 radnika "na crno", a da je od tog broja zaposleno 2.597 lica.


Vulin je istovremeno saopštio da je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za približno 62.000 od kada je doneta odluka o zabrani zapošljavanja.

Od 7. decembra 2013. godine, kada je odlučeno da se prestaje sa zapošljavanjem u javnom sektoru, pa do 28. februara 2017. godine, broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen je za 61.971, odnosno za 8,41 odsto, naveo je on.


Prema njegovim rečima, u tom periodu broj zaposlenih van javnog sektora povećan je za 134.953 lica, što znači da imamo povećanje prijavljenih na osiguranje za 72.982 lica.

Ministar je, podsetivši na to da se iz budžeta 2012. godine za penzije izdvajalo 48 odsto, rekao da je prethodna godina završena sa 35 odsto.


Očekujemo da će do kraja godine biti 33 odsto i da ćemo nastaviti da smanjujemo učešće države za penzije, istakao je Vulin i dodao da podaci pokazuju da Srbija ide u dobrom pravcu i da pokazuje znake oporavka.

Istovremeno, ministar je najavio i uvođenje 13. dečjeg dodatka za decu koja završe svaki razred srednje škole.


Vlada želi da još jednim dečjim dodatkom podstakne srednjoškolce da uče i budu vredni, ali i da im pokaže da država to ceni, naveo je on i objasnio da će se isplata dečjeg dodatka povezati sa redovnim pohađanjem nastave.