Valjaonica aluminijuma u Sevojnu je za poslednjih 17 godina, od kada je prešla u ruke slovenačkog Impola, povećala proizvodnju za pet puta.

Slovenci oživeli srpsku fabriku: Dali 107 miliona evra za modernizaciju


"Čak 96 odsto proizvoda se izvozi, a u modernizaciju fabrike uloženo je 107 miliona evra" rekao je generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić povodom Dana te firme.


"Svaka poslovna godina Impol Sevala je bolje od prethodne, pa i ove se uspešno borimo sa recesijom na evropskom tržištu. Ostvarena dobit od početka godine je 95 odsto od planirane. Prošle je dobit Impol sevala bila preko 7,5 miliona evra, a najveći deo je stavljen u funkciju nastavka realizacije novog investicionog ciklusa", istakao je Tešić.


Rekao je da će izvoz do kraja godine dostići cifru od 110 miliona evra. Tešić je naveo da je najvažniji investicioni projekat trenutno modernizacija i revitalizacija "toplog valjačkog stana".


"Ovo je najvažniji projekat za fabriku, kako po uticaju na proizvodnju, tako po kompleksnosti operacija i finansijskoj vrednosti. Prvu fazu modernizacije smo završili, a u 2020. ceo posao će biti urađen, dok će vrednost ukupne investicije iznositi preko 21 milion evra", naveo je Tešić.


U Impol Sevalu radi 651 radnik, čija je prosečna zarade 81.000 dinara, a povodom Dana preduzeća isplaćena im je i nagrada u iznosu od 19,5 hiljada dinara.