Veliki je interes slovenačkih kompanija da investiraju u srpsku privredu, pronađu partnere u Srbiji za uslužnu proizvodnju ili presele pogone, imajući u vidu konkurentske prednosti među kojima su kvalitetna radna snaga, cena energije, budžetski podsticaji za otvaranje novih radnih mesta, istaknuto je u Ljubljani, na konferenciji posvećenoj privrednoj saradnji dve zemlje.

Slovenačke kompanije planiraju nova ulaganja u Srbiji

Predstavnik Slovenačke privredne komore Matej Rogelj istakao je veliki potencijal slovenačko-srpske poslovne saradnje.

„Svi brojevi i analize govore o velikom potencijalu i šansi za sve kompanije u regionu. Srbija raste i kao tržište i kao investiciona destinacija. Više od milijardu evra slovenačke kompanije su investirale u Srbiji u poslednjih deset godina. Imamo više od hiljadu slovenačkih firmi koje su registrovane u Srbiji, a taj broj će još rasti“, istakao je Rogelj.

Skup je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Slovenije, Ministarstvom spoljnih poslova Slovenije i Gorenjskom bankom. Učestvovalo je više od sto slovenačkih kompanija, a organizovano je preko 200 B2B sastanaka privrednika.

Predstavnik PKS u Sloveniji Nikola Papak zahvalio je Privrednoj komori Slovenije na organizaciji uspešnog skupa, predstavio je komorski sistem Srbije, aktivnosti Komore usmerene na povezivanje privrednika i podršku poslovnim poduhvatima na oba tržišta, kao i prednosti Srbije kao investicione destinacije.

„Postoji ogroman privredni potencijal između Srbije i Slovenije. Ukupna robna razmena na godišnjem nivou raste stopom od 10 procenata i u narednom periodu će premašiti dve milijarde evra. Veliki je interes slovenačkih kompanija da investiraju u Srbiji, pronađu partnere za uslužnu proizvodnju ili preseljenje proizvodnje u našu zemlju imajući u vidu atraktivnost Srbije zbog veoma konkurentne cene energije, kvalitetne radne snage i budžetskih podsticaja za otvaranje novih radnih mesta“, rekao je predstavnik PKS u Sloveniji.

Ističe da postoji snažan investicioni zamajac srpskih kompanija u Sloveniji poput Delte koja će uskoro krenuti sa izgradnjom još jednog hotela i MK grupe koja je fokusirana na bankarstvo i turizam.

Na skupu se predstavio i Slovenački poslovni klub koji deluje u Beogradu, a predsednica Danijela Fišakov istakla je važnost razumevanja specifičnosti oba tržišta kao i šansu za biznis zbog evropskih integracija Srbije.

„U svakom trenutku naša organizacija je spremna da pomogne kompanijama u realizaciji svojih poslovnih planova na srpskom tržištu posebno imajući u vidu sve veću atraktivnost Srbije zbog ulaska u EU“ rekla je Fišakov.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenija u okviru svoje strategije pojačava aktivnosti ekonomske diplomatije u regionu i u Srbiju uskoro šalje novog ekonomskog savetnika Dejana Vladiča koji je na konferenciji predstavio planove slovenačke diplomatije u segmentu privredne saradnje.

„Srbija je za Sloveniju strateško tržište, veliki broj naših kompanija je investiralo i investira u Srbiju. Naš zadatak je da firmama pomognemo u realizaciji poslovnih planova, ali menadžment je taj koji mora napraviti ugovor, mi možemo otvoriti vrata“, istakao je Vladič.

Na konferenciji održanoj 10. juna predstavljen je rad Srpsko-slovenačkog poslovnog društva, koji će se fokusirati na povezivanje srpskih i slovenačkih firmi sa ciljem realizacije novih poslova.