Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa delegacijom Naučno-tehnološkog parka Skolokovo iz Moskve, koju predvodi predsednik Fondacije Skolkovo Arkadij Dvorkovič, o daljim oblicima saradnje, a jedan od njih je i digitalizacija srpskog zdravstvenog sistema.

Saradnja sa NTP Skolkovo u digitalizaciji zdravstvenog sistema

Brnabić je, nakon sastanka sa ovom delegacijom u Naučno-tehnološkom parku Beograd, navela da je ova delegacija prihvatila da se uključi u dalji razvoj start ap strategije o ekosistemu.

Vlada Srbije je napravila radnu grupu za razvoj te strategije koju čine eksperti. Sad uključujemo i Skolkovo, istakla je ona, ocenivši da je to stub razvoja Srbije.

Prema njenim rečima, naša saradnja sa Skolkovom je počela 2015. godine kada je Aleksandar Vučić kao premijer posetio taj naučno-tehnološki park, a u januaru 2019. godine prilikom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, potpisan je sporazum o saradnji.

Premijerka je podsetila na to da je pre godinu dana posetila Skolkovo i da su od tada naše strat ap kompanije postale deo njihovog obrazovnog programa kako bi imale šansu na ruskom tržištu.

Brnabić je naglasila da joj je velika čast to što ima priliku da ugosti delegaciju jednog od najboljih istraživačkih centara na svetu.

Predsednik Fondacije Skolkovo Arkadij Dvorkovič rekao je da u Srbiji postoji veliki potencijal za saradnju sa Rusijom.

Nadamo se da ćemo u Srbiji postaviti isti sistem kao u Rusiji, a možda čak i bolji. Za Rusiju neka tržišta nisu baš otvorena i zato sam veoma opstimističan za našu buduću saradnju, poručio je on.