Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i regionalni menadžer za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Ari Naim potpisali su danas Sporazum o saradnji na pripremi projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) u oblasti infrastrukture.

Saradnja sa IFC na razvoju luka i infrastrukture u Srbiji

 

Zahvaljujući ovom sporazumu, Međunarodna finansijska korporacija sarađivaće sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u izradi kvalitetne dokumentacije za javno-privatno partnerstvo u infrastrukturnim projektima, a snosiće i 80 odsto troškova tog posla.

Momirović je ukazao na to da se pomenutim sporazumom postavljaju temelji za puno iskorišćavanje svih transportnih kapaciteta i pozicioniranje Srbije kao važnog saobraćajnog čvorišta.

Za ispunjenje tog cilja moramo da realizujemo važne projekte razvoja rečnog i vazdušnog saobraćaja, zbog čega je upravo veoma važno potpisivanje pomenutog dokumenta, rekao je ministar.

Ministar je ocenio da je Aerodrom „Nikola Tesla“, koji ima dobre rezultate uprkos pandemiji, primer dobre koncesije, uz podsećanje na to da je u Srbiji zakonom propisano da se luke razvijaju dodelom lučkih koncesija.

Prema njegovim rečima, u dolazećem periodu biće razmotren razvoj intermodalnih terminala po modelu javno-privatnog partnerstva i koncesija.

Naša zemlja će, u saradnji sa IFC-om, dobijati najkvalitetniju koncesionu dokumentaciju za sprovođenje projekata JPP. Prva dva projekta su luke u Prahovu i Bogojevu, napomenuo je Momirović.

Ministar je rekao da će Srbija istovremeno dobiti IFC kao koncesionog savetnika sa svetskim renomeom, što će dodatno privući velike svetske kompanije u koncesione postupke.

On je ukazao i na to da Srbija polako ulazi u završnu fazu izgradnje osnovne saobraćajne infrastrukture i da se izgradnjom deset auto-puteva i brzih saobraćajnica efikasno povezujemo sa čitavim regionom i EU, ali i unutar same zemlje.