Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović saopštio je da je Institut "Gamaleja" iz Rusije odobrio za upotrebu 550.000 doza vakcine "Sputnjik V", koje su proizvedene na Torlaku do 13. avgusta.

Ruske vakcine proizvedene na Torlaku odobrene za upotrebu

Popović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da je ovaj ruski institut za epidemiologiju i mikrobiologiju sinoć odobrio upotrebu vakcina sa Torlaka, koje su potpuno istog kvaliteta kao one proizvedene u Rusiji.

On je objasnio da je kontrolisano 18 parametara na 960 uzoraka po najvećim svetskim standardima i da su svi pokazali izvrstan rezultat, napomenuvši da su vakcine spremne za upotrebu.

Imamo 550.000 doza – 275.000 komponente 1 i i 275.000 komponente 2, spremnih za upotrebu ovde u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji, istakao je ministar i dodao da će odluku o eventualnom izvozu doneti Vlada Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Treba da se usaglasimo sa ruskim partnerima i da dobijemo od njih odobrenje za izvoz da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta, dodao je Popović.