Robotika i veštačka inteligencija mogli bi da ugroze gotovo trećinu radnih mesta zaposlenih u Britaniji do 2030-ih, prema istraživanju konsultansko-revizorske kompanije „Prajsvoterhaus Kupers“.

Roboti ugrožavaju 30 odsto radnih mesta u Britaniji

„Prajsvoterhaus Kupers“ (PVC) u studiji, međutim, procenjuje takođe da će se pre promeniti priroda nekih profesija, nego što će one nestati, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Dodaju da bi automatizacija mogla da stvori veće bogatstvo i dodatne poslove u mnogim sektorima privrede.

Poslovi u proizvodnji i maloprodaji su među najizloženijima riziku od novih tehnologija, navodi se u izveštaju.

Studija procenjuje da je 30 procenata postojećih radnih mesta u Velikoj Britaniji u potencijalno visokom riziku od automatizacije u poređenju sa 38 odsto u SAD, 35 posto u Nemačkoj i 21 odsto u Japanu.

Ivan Houksvort, glavni ekonomista PVC-a, izjavio je za Bi-Bi-Si da su „manuelni, rutinski poslovi“ koji se „uspešno mogu programirati“ najviše izloženi riziku.

„Poslovi kod kojih ima više od ljudskog dodira, kao što su zdravstvo i obrazovanje“, biće sigurniji, istakao je.

Korišćenje robota na određenim radnim pozicijama se povećava, pri čemu se zaposleni u nekim sektorima već suprotstavljaju potencijalnim izazovima.

„Već možete da vidite na železnicama da nije da svi ti štrajkovi nisu vezani sa potezima za uvođenje vozova bez mašinovođa“, rekao je Houksvort.

U budućnosti, kako dodaje, i vozači kamiona bi mogli da „dele posao“ sa samovozećim kamionima, i da možda u krajnjem ishodu i oni budu pod pretnjom gubitka radnih mesta.

„Sve u svemu, ljudi će morati da budu prilagodljiviji“, poručuje Houksvort.

Britanska vlada bi trebalo da pomogne radnicima s nižim obrazovanjem tako što će im obezbediti dodatne obuke u narednih 10 do 20 godina, navodi se u izveštaju PVC.

U studiji se takođe zaključuje da će rast produktivnosti od robotike i veštačke inteligencije podstaći britansku privredu.

„Na mnogo načina automatizacija je dobra stvar. Ona će povećati produktivnost, koja je veliki problem za Ujedinjeno Kraljevstvo u poslednje vreme, i podstaći rast prihoda... što će u drugim područjima povećati potrebu za ljudskom radnom snagom“, navodi Houksvort.


Zaposleni u obrazovanju „najspokojniji“

Velika Britanija je blizu rekordno niskog nivoa nezaposlenosti, tako da angažovanje robota za poslove koji se mehanički obavljaju (ponavljanjem iste radnje) može da oslobodi ljude da rade vrednije poslove, navodi se u izveštaju kompanije PVC.

Prema istraživanju, najveći rizik od automatizacije radnih mesta po zaposlene je u sektoru prevoza i skladištenja (56 odsto), zatim u proizvodnji (46), veleprodaji i maloprodaji (44), administrativnim i pomoćnim uslugama (37), finansijama i osiguranju (32), građevinarstvu (24), dok su tom riziku najmanje izloženi zaposleni u obrazovanju - svega devet odsto.