Rio Tinto želi da ponovo pokrene razgovore sa vladom Srbije o svom projektu Jadar litijum vrednom 2,4 milijarde dolara izjavio je danas izvršni direktor i predsednik kompanije Sajmon Tomson, preneo je Rojters.

Rio Tinto želi da ponovo razgovara o projektu Jadar litijum


Vlada Srbije oduzela je dozvole za projekat Jadar u januaru, posle masovnih protesta izazvanih zabrinutošću za životnu sredinu zbog planiranog rudnika.

„Veoma se nadamo da ćemo moći da razgovaramo o svim opcijama sa vladom Srbije sada kada izbori ne stoje na putu”, rekao je Tomson akcionarima na godišnjem sastanku kompanije u Australiji, u prvim javnim komentarima Rio Tinta posle izbora.

Projekat Jadar, koji bi mogao da zadovolji 90 odsto trenutnih evropskih potreba za litijumom, bio je „veoma važan za Srbiju” jer bi mogao da podstakne ekonomski razvoj zemlje i otvori mogućnosti za razvoj poslovanja za snabdevanje zelenom tehnologijom evropskog automobilskog tržišta, rekao je Tomson.

Izvršni direktor Jakob Stausholm kazao je da Rio Tinto nije odustao od Jadra, jer je to savršen projekat.

Prema njegovim rečima, projekat ima „besprekorne” ekološke, društvene i upravljačke akreditive.

„Svakako razumemo zabrinutost lokalne zajednice, ali verujemo da su zapravo te brige u velikoj meri rešene procenama uticaja na životnu sredinu koju smo izvršili”, rekao je Tomson, prenosi Tanjug.